1- Sözleşme Teorisi: İfa hukuki niteliği itibariyle bir sözleşmedir. Bu görüşün pratik sonucu, ifada bulunacak kişinin sözleşme ehliyetine sahip olması gerekir. Kural olarak tam ehliyetli olması gerekir. Tam ehliyetli olmayan kişinin borcu ifa etmesi söz konusu olmayacaktır.
2- Maddi Fiil Teorisi: İfa niteliği bakımından bir maddi fiildir. Bir sözleşme veya hukuki işlem olmadığından dolayı ifada bulunacak kişinin sözleşme ehliyetine sahip olması ya da tam ehliyetli olması aranmayacaktır.
3- Sınırlı Sözleşme Teorisi: Uzlaştırıcı bir teoridir ve doktrine de hakim olan teoridir. Bu teoride, ifanın hukuki niteliğini açıklarken bir ayrım yapılmaktadır. Buna göre borcun ifası için tarafların mutabakatına, anlaşmalarına yani bir hukuki işleme ihtiyaç duyuluyorsa ifa, niteliği bakımından bir sözleşmedir. Sonuç olarak bu teoriye göre ifada bulunacak kişinin tam ehliyetli olması gerekmektedir. Bu, hak durumunda bir değişiklik yaratmaz. Yapılan sözleşmenin ardından tasarruf işleminin yapılması gerekir.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…