Borca itirazın sebepleri olarak; borcun hiç doğmadığı, borcun sonra erdiği, borcun muaccel olmadığı(ödeme tarihinin henüz gelmediği), aynı borç veya alacağa ilişkin aynı kişinin halihazırda bir takibinin zaten bulunduğu (derderstlik), hakkında aciz vesikası verilen borçlunun yeni mal iktisap etmediği gibi sebepler ileri sürülebilir. Fakat borca itiraz durumunda herhangi bir sebep belirtme zorunluluğu yoktur. İtiraz edildiğinde takip duracak ve herhangi bir haciz işlemi yapılamayacaktır. Haciz işlemi yapılabilmesi için mahkemede dava açma yoluyla bu itirazın iptal ettirilmesi gerekmektedir. Bu davaya da literatürde “itirazın iptali davası” adı verilmektedir.
İcra takibine itiraz, itiraz dilekçesinin icra dairesine sunulması yoluyla yapılabileceği gibi icra dairesinde tutanak tutturularak da yapılabilir. Önemli olan, tebligatın alındığı tarihten sonraki 7 gün içerisinde bu itirazın yapılmasıdır. Aksi halde borçlu taraf icra takibine itiraz etse de bu itiraz bir sonuç doğurmayacaktır.
İcra takibine itiraz yetkili icra dairesinde yapılırsa, icra dairesi herhangi bir ücret talep etmeyecektir. Yani icra takibine itiraz ücretsizdir. Fakat yetkisiz bir icra dairesinde yapılıp itirazın yetkili icra dairesine gönderilmesi isteniyorsa, itirazın yapıldığı yetkisiz icra dairesi, itiraz eden borçludan posta masraflarını isteyecektir.
İcra takibine itiraz kısmi itiraz şeklinde de yapılabilir. Yani borçlu borcu olduğunu kabul ediyor fakat bu borcun ödeme emrinde yazan miktardan daha az olduğunu düşünüyorsa, borcun fazla olduğunu düşündüğü kısmına itiraz edebilecektir. Bu durumda itiraz edilen kısım için takip durur. Fakat itiraz edilmeyen kısım için takibe devam edilebilecek, haciz işlemlerine geçilebilecektir.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…