İcra takibi başlatmak isteyen kişi, İcra Müdürlüğü’ne alacak miktarını içermekte olan dosya ile başvurarak icra takibi işlemlerini başlatabilir. İlamlı icra takiplerinde alacaklının elinde bir mahkeme kararı olması gerekmektedir. Bu açıdan ilamlı icra, ilamsız icradan ayrılmaktadır. İlamlı takiplerde yetki problemi söz konusu değildir. İlamlı icra takipleri kanunda belirtildiği üzere Türkiye’nin her yerinde açılabilen yani bütün İcra Müdürlüklerinin yetkili olduğu takiplerdir. Bu sebeple borçlu şahıs yetkisizlikten dolayı itirazda bulunmayacaktır. Herhangi bir icra dairesinde takip başlatılması mümkündür. İlamlı icrada takip talebinde bulunabilmek için zaman aşımı süresi 10 yıldır.
İlamsız icra takipleri ise yalnızca yetkili icra dairelerinde açılabilmektedir. Kural olarak bu icra takibindeki yetkili merci borçlu şahsın yerleşim yerinde bulunan icra dairesidir. Fakat sözleşmeden kaynaklı para ya da teminat alacağı söz konusu ise sözleşmenin ifa yerindeki icra müdürlüğü yetkili merci olmaktadır. Eğer taraflar yetkili icra dairesini önceden kararlaştırılmışsa bu duruma uymak zorunluluk arz edecektir.
Yapılacak olan icra takibinin niteliğine göre belgelerin hazırlanması ve gerekirse mahkeme kararının alınması gerekmektedir. Akabinde yatırılması gereken harç, alacaklı tarafından yatırılır ve ilgili İcra Müdürlüğü’ne gidilerek icra takibi başlatmak mümkün vaziyete gelir. Bu süreçleri alacaklının kendisinin de gerçekleştirebileceği gibi bir avukatın kendisini temsil etmesiyle de gerçekleştirilmesi mümkündür. Ayrıca hak kaybının yaşanmaması için yetkili icra dairesinin uzman bir hukukçuyla beraber belirlenmesi önemle tavsiye olunur.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…