İcra takibi, bir alacağın tahsil edilebilmesi için icra müdürlüklerinde işlem başlatılarak ve bu işlemleri resmi bir şekilde devam ettirerek alacağı tahsil etmeye çalışmaktan ibarettir. İcra takibini bir avukat yürütebileceği gibi bizzat alacaklının kendisi de bu işlemi yürütebilir.
İcra takibi, borçlunun borcunu herhangi bir nedenle ifa etmemesi durumunda alacaklının söz konusu borcu devlet gücü ve otoritesi ile icra müdürlükleri vasıtasıyla başlatmış olduğu takiptir. İcra, ilamlı icra, ilamsız icra ve kambiyo senedine dayanan icra olmak üzere üçe ayrılmaktadır. İlamlı icra takibine girişmek için bir mahkeme kararının varlığı aranmaktadır. Yani bir mahkeme kararına dayanılarak ilamlı icra takibinin başlatılması mümkündür. İlamsız icra takibinde ise bir mahkeme kararına ihtiyaç duyulmaksızın para ve teminat alacaklarının tahsil edilebilmesi için başlatılacak olan icra takibidir. Aynı zamanda kiralanan bir taşınmazın tahliyesi de icra müdürlüğünden ilamsız icra yoluyla istenebilmektedir.
İlamlı icra takiplerinin konusu paranın yanı sıra aynı zamanda eda yükümlülükleri iken ilamsız icra takiplerinin konusunu para ile teminatlar oluşturmaktadır.Kambiyo senetlerine dayanılarak icra takibinde bulunulması genel takip yollarından ayrı tutulmuştur. Kambiyo senetleri kıymetli evraklardandır ve bunlar kanunda tahdidi(sınırlı) olarak belirtilmiştir. Kambiyo senetleri; poliçe, bono ve çektir. Takip konusu olan alacağın dayanağı eğer belirtmiş olduğumuz bu üç kıymetli evraktan birisi değil ise kambiyo senedine özgü olan icra takibinin gerçekleştirilmesi mümkün olmayacaktır.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…