İcra takibi başlatmak, ancak çeşitli hukuki prosedürlerin yerine getirilmesi ile mümkündür. İcra takibi başlatmak için öncelikli olarak hangi tür takibin yapılacağına dair seçim yapılmalıdır. Alınan karar doğrultusunda ve takibin niteliğine göre gerekli belgeler hazırlanarak ilgili mercilere başvurulması sonucunda icra takibi başlatmak mümkün olacaktır.
İcra takibi, üç farklı şekilde yapılabilir.
Bunlardan birincisi ilamlı icra takibi, ikincisi ilamsız icra takibi ve üçüncüsü de kambiyo senedine dayanan icra takibidir. İcra takibinin çeşidine göre gerekli belgeler hazırlandıktan sonra borçlunun yerleşim yerindeki İcra Müdürlüğü’ne başvurulması gerekmektedir. O yer adliyesinin çalışma sistemine göre İcra Dairesi veya İcra Tevzi Bürosuna gidilmeli ve takibe konu olan alacağın miktarına göre belirlenecek olan harç tutarı icra takibini başlatmak isteyen kişi tarafından ödenmelidir. Bu işlemin ardından Tevzi Bürosu ilgiliyi bir İcra Müdürlüğüne yönlendirmektedir. Belirtilmiş olan müdürlüğüne hazırlanmış bütün belgelerin bırakılması ile öncelikli olarak karşı tarafa ödeme emri gönderilecektir. Gönderilmiş olan ödeme emrine borçlu kişi itiraz etmezse ya da verilmiş olan süre içerisinde takibe konu olan borcunu ödemez ise icra takibi kesinleşmiş olur. Bu süreçten sonra borçlu aleyhine haciz işlemleri tatbik edilebilir.
İcra avukatı olmaksızın icra takibi başlatmak isteyen kişi takibi kendisi de yürütebilir. Ancak icra ve iflas hukuku ayrıntıların kritik ve hayati öneme sahip olduğu bir hukuk dalıdır. Bu nedenle söz konusu alanda uzman ve yetkin olan avukatların takibi hızlı, seri ve hatasız bir şekilde yürütmesi mümkün olacağından dolayı icra takibi başlatmak isteyen kimselerin bir avukattan hukuki destek alması kendisi adına oldukça faydalı olacaktır. İşbu husus aynı zamanda yalnızca kişiler açısından değil şirketler açısından da önem arz etmektedir.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…