Bilgi Deposu

İbraname Nasıl Yazılır?

İbraname Nasıl Yazılır?

Öncelikle belirtmek gerekir ki ibraname yazılma şekli son derece önemlidir. Doğru bir şekilde düzenlenmeyen ibranamelerin geçersiz sayıldığı durumlar söz konusudur. Çalışanlar, henüz var olmayan bir alacak için ibraname imzalarlar buna göre çalışma dönemi içerisinde imzalanmış ibranameler geçerli olmaz.

Burada altını çizmek gerekir ki Borçlar Hukuku uygulamasında ibra sözleşmesinin şekli konusunda herhangi bir düzenleme mevcut değildir. Bu sebeple ibranamenin nasıl düzenlenmesi gerektiği ve ibraname düzenleme şartları Yargıtay kararları ile birlikte sınırlandırılmıştır. Buna ek olarak söz konusu ibraname işçi ve işveren tarafından karşılıklı olarak imzalanır ve bir nüshası işverende kalır.

Genel anlamda işçi ile işveren arasında imzalanmış olan iş sözleşmesinin sona erme tarihi ile ibraname tarihi arasında en az 1 aylık bir süre bulunmalıdır. İbranamede yer alan ibra konusu herhangi bir anlam karışıklığına mahal vermemeli ve açık, net olmalıdır. Alacakların türü ve miktarı ayrı maddeler olacak şekilde ibranamede yer almalıdır.

İşçi tarafından imzalanan ibraname yukarıda yer vermiş olduğumuz şartları taşımadığı takdirde geçersiz olur. İşveren söz konusu bu alacağın işçiye tahsis edildiğini bir banka makbuzu ile ispatlayamadığı halde ibranameye dayanarak borcun sona erdiğini iddia edemez.

Sena Doymuş

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago