Bilgi Deposu

İbraname Geçerlilik Şartları Nelerdir?

İbraname Geçerlilik Şartları Nelerdir?

İbranamenin geçerlilik şartları ile ilgili düzenleme Türk Borçlar Kanunu 420. Maddesinin 2. Fıkrasında düzenlenmiştir. Söz konusu bu şartları taşımayan bir belge hüküm doğurmaz, geçersizdir. Söz konusu bu şartlar aşağıda sıralanmıştır;

  1. Öncelikle belirtmek gerekir ki ibranamenin yazılı olması şarttır, eğer söz konusu ibraname sözlü bir şekilde yapılırsa geçersiz olur. Bu nedenle işçinin imzasının da söz konusu bu ibranamede yer alması gerekir.
  2. Bir işçi tarafından imzalanan ibranamenin geçerli olabilmesi için belgenin, iş sözleşmesinin sona ermesini takip eden 1 aylık sürenin sonunda imzalanması gerekir. Diğer bir deyişle işçinin işten ayrılmasından en az 1 ay sonra ibraname imzalanabilir. Söz konusu bu süre bir alt sınırdır. Fakat ilgili kanunda bir üst sınır öngörülmemiştir. Buna göre; söz konusu bu 1 aylık süre geçtikten sonra her zaman ibraname imzalanabilir.
  3. İbranameye konu olan alacağın türü ve miktarı açık ve net bir şekilde ilgili belgede yer almalıdır. İbranamede soyut ve genel ifadelere yer verilmemelidir. Soyut ve genel ifadelere yer verilen ibranameler geçersiz sayılır. Bu nedenle düzenlenen ibranamelerde her hak türü kalem kalem ve miktar miktar belgeye eklenmelidir.
  4. Söz konusu alacağın türü ve miktarı işçiye banka aracılığıyla ve eksik meblağ kalmadan ödenmiş olmalıdır. Söz konusu bu ödeme bizzat işçi adına açılmış bir banka hesabına bu ödeme yapılmalıdır.
Sena Doymuş

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago