Hukukta Süreler Nasıl İşler?
Mahkeme ya da icra dairesi tarafından sizlere belirli süre içinde ödeme, itiraz, cevap, dava açma gibi işlem yapmanız için gönderilen kağıtlarda süreler öngörülmüş olabilir. Aynı şekilde bir hakkın kullanımı için hak düşürücü ya da zamanaşımı süresi öngörülmüş olabilir. Bu süreler 5-7-10-30 gün, 2 hafta, 1 ay, 2 yıl gibi gün, hafta, ay, yıl şeklinde öngörülmüştür. Peki bu hallerde süreler nasıl hesaplanacaktır.
Hukuk davalarında “Süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hallerde, tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar.
Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.
Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter. Sürenin bittiği ayda, başladığı güne karşılık gelen bir gün yoksa, süre bu ayın son günü tatil saatinde biter.
Resmî tatil günleri, süreye dahildir yalnız süre işgünü olarak belirtilmişse resmî tatil günleri hesaba katılmaz. Sürenin son gününün resmî tatil gününe rastlaması halinde, süre tatili takip eden ilk iş günü çalışma saati sonunda biter.”
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…