Bilgi Deposu

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Nedir?

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) kurumu Ceza Muhakemesi Kanunu madde 231’de düzenlenmiştir. Ceza mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda sanık hakkında verilen cezanın iki yıl veya daha az süreli hapis cezası ya da adli para cezası ise, kanunda belirlenen diğer şartların oluşması halinde Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) kararı verilebilir. Sanık hakkında bu kurumun uygulanması halinde beş yıllık bir denetim süresi uygulanır. Denetim süresi içerisinde sanığın kasıtlı bir suç işlememesi gerekmektedir. Ayrıca belirlenen bu beş yıllık denetim süresi içerisinde sanık hakkında tekrar hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi mümkün değildir. ,

HAGB durumunda bir bakıma mahkemece verilen hüküm askıya alınır ve şayet sanık denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlemezse ceza infaz edilmiş sayılır. Sanık tarafından denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlenmediği ve belirlenen tedbirlere uygun davranıldığı takdirde açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen hüküm ortadan kaldırılarak mahkemece davanın düşmesi yönünde karar verilir. Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması halinde, mahkeme hükmü açıklar. Ancak mahkeme, kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getiremeyen sanığın durumunu değerlendirerek; cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar vererek yeni bir mahkumiyet hükmü kurabilir.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Şartları Nelerdir?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması yönünde kararı verilebilmesi için;

  • Sanık hakkında daha önce kasıtlı bir suçtan mahkumiyet hükmü kurulmamış olması gerekir.
  • Sanığın kişilik özellikleri, duruşmadaki tutum ve davranışları göz önüne alınarak sanığın yeniden suç işlemeyeceği yönünde mahkemede kanaat oluşması gerekir.
  • Suçun işlenmesi sonucu oluşan, mağdurun veya kamunun uğradığı zararın aynen iade, suçtan önceki hale getirme ya da tazmin suretiyle giderilmiş olması gerekir. Sanığın bu koşulu hemen yerine getirebilmesi mümkün değil ise bedelin denetim süresi içerisinde aylık taksitler halinde ödenmesine karar verilebilir.
  • Sanık tarafından hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumunun uygulanmasının kabul edilmesi gerekir. Bu kabulün bizzat sanık tarafından yapılması gerekir. Vekilin yaptığı kabul geçerli değildir.
Barış kaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

4 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago