Türk Ceza Kanunumuzda hırsızlık suçu 141. Madde ve devamında düzenlenmiştir. Kanunumuzda hırsızlık suçu, bir kimsenin başkasına ait bir taşınır malı zilyedinin rızası olmadan kendisine veya başkasına ekonomik bir fayda sağlamak amacıyla bulunduğu yerden alınması olarak tanımlanmıştır.
Tanımından da anlaşılacağı üzere hırsızlık suçunun konusu yalnızca taşınır mallardır. Yani taşınmaz mallar hırsızlık suçunun konusunu oluşturmamaktadır. Suçun tanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer ifade de zilyetlik ifadesidir. Zilyet, bir malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran kişi demektir, yani zilyet malın sahibi olmak zorunda değildir. Türk Ceza Kanunu, hırsızlık suçunun oluşması için zilyedinin rızası olmadan bulunduğu yerden alınmasını kabul etmiştir. Kişinin zilyetliği hukuka aykırı olarak elde etmiş olmasının suçun oluşması açısından herhangi bir önemi yoktur. Çalınmış bir malın bir başkası tarafından tekrar çalınması durumunda da yine hırsızlık suçu oluşacaktır. Hırsızlık suçunun faili ve mağduru herhangi bir kişi olabilir.
Hırsızlık suçu şikayete tabi değildir, resen soruşturulur. Hırsızlık suçu şikayete tabi olmadığından, bir şikayet süresi de yoktur. Suçun en basit halinde bile 8 yıl olan dava zamanaşımı süresinde şikayet hakkı kullanıldığında soruşturma başlatılabilecektir.
Hırsızlık suçuna ilişkin davaların görüleceği görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise CMK madde 12’ye göre belirlenmelidir. Öncelikle suçun işlendiği yer mahkemesi yetkili mahkemedir. Suçun işlendiği yer belli değil ise şüpheli veya sanığın yakalandığı yer, şüpheli veya sanık yakalanmamışsa yerleşim yeri mahkemesi yetkili mahkemedir.
Hırsızlık suçu, kanunumuzda basit ve nitelikli olarak iki türe ayrılarak incelenmiştir. Türk Ceza Kanununun 142. Maddesinde sayılan hallerin varlığı halinde nitelikli hırsızlık suçunun işlendiği kabul edilir. Nitelikli hırsızlık suçunun işlenmesi halinde kişiye verilecek olan ceza basit haline göre daha fazla olarak belirlenmiştir.
Hırsızlık suçunun;
-Kime ait olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında veya ibadete ayrılmış yerlerde bulunan ya da kamu yararına veya hizmetine tahsis edilen eşya hakkında,
-Halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım aracı içinde veya bunların belli varış veya kalkış yerlerinde bulunan eşya hakkında,
-Bir afet veya genel bir felaketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadıyla hazırlanan eşya hakkında,
-Adet veya tahsis veya kullanımları gereği açıkta bırakılmış eşya hakkında işlenmesi hâlinde, verilecek olan ceza üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıdır.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…