Bilgi Deposu

Hayasızca Hareketler Suçu

Ahlak ve Adaba Aykırı Davranışlar Nelerdir?

Hayasızca hareketler suçunun oluşabilmesi için toplumun ahlak ve adabına aykırı davranışlarda bulunması gerekmektedir. Kişinin cinsel davranışlar gerçekleştirmesi, cinsel organını göstermesi, halka açık yerde cinsel ilişkiye girmesi gibi davranışlar suç oluşturmaktadır.

Herkese açık bir ortamda cinsel ilişkiye girilmesi, mastürbasyon yapılması, cinsel organı çıkartıp tuvaletinin yapılması, çıplak dolaşılması, cinsel organının gösterilmesi halinde suç işlenmiş olacaktır. Cinsel organının gösterilmesi, belli bir kişiye özgü olmamalıdır. Örneğin; caddede yürürken cinsel organını gösteren kişi suçu işlemiş olacaktır.

Hayasızca Hareketler Suçunun Unsurları Nedir?

  • Öncelikle suçun oluşabilmesi için failin yapmış olduğu hareketin kişiye yönelik olmaması gerekmektedir. Örneğin; kişi, herkesin içerisinde birine yönelik olarak cinsel hareketlerde bulunur ise cinsel taciz suçunu işlemiş olacaktır.
  • Suçun faili herkes olabilmektedir. Suç özgü bir suç değildir. Ancak suçun mağduru tüm toplum olabilmektedir.
  • Seçimlik hareketle işlenilen bir suçtur. Kanunda belirtilen hareketlerden birisinin yapılması halinde (alenen ilişki veya teşhircilik) suç işlenmiş olacaktır.
  • Hayasızca hareketler suçu ile kişinin huzur ve sükununu bozma suçları birbirine karıştırılmaktadır. Ancak her iki suçun unsurunda farklılıklar bulunmaktadır. Huzur ve sükununu bozma suçundaki en önemli unsur “süreklilik”tir. Failin yapmış olduğu hareket karşı tarafı bıktıracak ve huzurunu bozacak kadar tekrarlandığı vakit huzur ve sükunu bozma suçu işlenmiş olacaktır. Failin bir hareket ile suç işlemesi ve bu hareketini sıklıkla yapmaması halinde huzur ve sükunu bozma suçu işlenmiş olmayacaktır.

Hayasızca Hareketler Suçunun Cezası

  • Hayasızca hareketler suçunu işleyen kimse hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
  • Adli para cezası 1 yıl veya altında olan hapis cezalarının paraya çevrilmesi halidir. Hayasızca hareketler suçunun yaptırımı 1 yıl ve altında olması nedeniyle adli para cezası verilmesi mümkündür. Ancak adli para cezasına çevrilmesi sonrasında kişi para cezasını ödemediği halde ceza, hapis cezasına çevrilecektir.
  • Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı 2 yıl veya altında olan cezalar adına verilmektedir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (hagb) kararının verilmesi halinde kişinin denetim süresi içerisinde suç işlememesi gerekmektedir. Denetim süresi içerisinde başka bir suç işlemediği halde süre sonunda ceza hiçbir sonuç doğurmadan sona erecektir. Hayasızca hareketler suçunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi cezanın sınırı gereği verilmesi mümkündür.
  • Hapis cezasının ertelemesi, yaptırımı 2 yıl veya altında olan cezalar adına verilmektedir. 18 yaşını doldurmamış veya 65 yaşını doldurmuş olan kişilerde ise cezai yaptırım 3 yıldır. Kişi hakkında ceza ertelemesi kararının verilmesi halinde cezanın infazından koşullu olarak vazgeçmiş olacaktır. Ceza ertelemesi kararı, hayasızca hareketler suçunun yaptırım sınırı gereği verilmesi mümkündür.

Hayasızca Hareketler Suçunda Uzlaşma

Uzlaşmaya tabi olan suçlarda, dosya soruşturma aşamasında ise savcılık, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından uzlaşma bürosuna gönderilecektir. Hayasızca hareketler suçu, uzlaşmaya tabi olmadığından uzlaşma prosedürleri uygulanmayacaktır.

Hayasızca Hareketler Suçunda Şikayet

Türk Ceza Kanunu’nda şikayete tabi olan suçlar belirtilmiştir. Şikayete tabi olan suçlarda soruşturma ve kovuşturma şikayete tabi tutulmuştur. Bu nedenle şikayet geri çekildiği vakit, yargılama aşaması da sona erecektir.

Ancak hayasızca hareketler suçu şikayete tabi suçlardan değildir. Bu nedenle soruşturma, savcılık tarafından resen (kendiliğinden) başlatılacaktır. Suçtan mağdur olan kişinin şikayetçi olmamasının yargılama aşamasında bir etkisi olmayacaktır.

Hayasızca Hareketler Suçunda Zamanaşımı

Suçun işlendiği tarihten itibaren dava açılmaz veya dava açılmış olsa dahi belli bir süre içerisinde sona ermez ise zamanaşımı dolmuş olacaktır. Dava zamanaşım süresi ise 8 yıldır.

Hayasızca Hareketler Suçunda Görevli Mahkeme

Hayasızca hareketler suçu, asliye ceza mahkemesine tabidir. Dava suçun işlendiği yerde asliye ceza mahkemesinde görülecektir.

 

Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Barış kaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

5 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago