Dilekçe Örnekleri

Haksız Rekabetin Önlenmesi ve Tazminat Davası (Franchising Sözleşmesi)

 

Haksız Rekabete Dayalı Dava Çeşitleri

1- Haksız Rekabetin Tespiti Davası

Haksız rekabet davası açmasında hukuki yararı bulunan herkes bu davayı açma yetkisine sahiptir. Davranış veya eylemin dürüstlük kuralına aykırı veya müşterileri ve kamuyu yanıltıcı nitelikte haksız fiil niteliğinde olup olmadığını tespit ettirme hakkına sahiptir. Açılan tespit davasında varlığı tespit edilen haksız rekabet fiiliyle ilgili, sonradan başka davalar açılarak bu davada elde edilen sonucun kanıt olarak gösterilmesi de mümkündür.

2-Haksız Rekabetin Önlenmesi Davası

Haksız rekabete yol açan davranış ya da eylem hâlâ devam ediyorsa veya tekrar edeceği konusunda ihtimaller varsa, haksız rekabetin önlenmesi davası açılarak bu duruma engel olunabilir. Mahkeme aracılığıyla haksız rekabete yol açan fiilin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

3-Haksız Rekabetin Kaldırılması Davası

Haksız rekabet fiili öncesi duruma dönülmesini sağlayan bir davadır. Haksız rekabet fiiliyle ortaya çıkan maddi durumun ortadan kaldırılması, eylemin sonuçlarının giderilmesi amacıyla açılır. Haksız rekabet yanlış veya yanıltıcı beyanla yapılmışsa beyanların düzeltilmesi veya, zorunlu görülmesi halinde, haksız rekabet teşkil  eden araç ve ürünlerin imha edilmesi de talep edilebilir. Kısacası bu davayla, ilgili sektör veya pazardaki tüm olumsuz etkilerin bertaraf edilerek eski hale dönülmesi için gerekli tedbirler alınabilir.

4- Haksız Rekabet Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Haksız rekabet teşkil eden eylem ve işlemleri nedeniyle karşı taraftan tazminat talep edilebilmesi için, failin bu davranışları kasten veya ihmali nedeniyle yapmış olduğunun ispatı gerekir. Aynı zamanda haksız rekabet fiili nedeniyle zarar uğradığının ve bu zararın miktarının da davada ispat edilmesi gerekir. zararın miktarını davacı ispat etse de tazminat miktarı hakim tarafından belirlenecektir. Tazminat miktarının belirlenmesinde hakim, uğranılan zararın miktarı, somut olayın özel koşulları ve failin kusur derecesi dikkate alır.

Haksız rekabet nedeniyle mesleki itibarı zarar gören kişinin manevi tazminat davası açması da mümkündür. bu dava neticesinde hakim, belli bir miktar para ödenmesine veya kararın basın yayın yoluyla duyurulmasına ve fiilin kınanmasına da hükmedebilir.

 

Haksız Rekabetin Önlenmesi ve Tazminat Davası Dilekçe Örneği

 

 

 

MAHKEMESİNE

 

DAVACI                                          :

 

VEKİLİ                                            :

 

DAVALI                                           :

 

 

KONU                                               : …-TL. maddi, …-TL manevi tazminat ile haksız rekabetin önlenmesi ve mülkiyet hakkına sahip olduğumuz demirbaş eşyanın tarafımıza iadesine karar verilmesi istemimizi içerir.

 

   AÇIKLAMALAR                           

 

1-) Müvekkilimiz tarafından yıllardır üretilen ve tüm dünyada beğeni ile tüketilen … marka … Türkiye genelinde pazarlanmasını teminen, davalı tarafın da dahil olduğu, ülke genelinde istekli birtakım özel ve/veya tüzel kişi ile uygulamada “franchising sözleşmesi” (EK 1) olarak bilinen türden sözleşmeler yapılmıştır. Anılan markanın mülkiyet hakkının müvekkilimize ait olduğunu belirtir …/…/… tarihli ve … sayılı tescil belgesi (EK 2), dilekçemiz ekinde sunulmuştur.

 

2-) Davalı taraf ile bağıtlamış ve dilekçemiz ekinde sunmuş olduğumuz sözleşme metninin incelenmesinden de görüleceği üzere, franchising kurumunun bir özelliği olarak, sistemin kurucusu ve uzun vadeli koruyucusu konumunda bulunan ve uygulamada “franchisor” olarak adlandırılan müvekkilimiz, “franchisore ait yükümlülükler” adı altında düzenlenmiş bulunan bölümde öngörülen esaslar dahilinde, sözleşmenin ekinde tek tek belirtilmiş olan demirbaş eşyayı, davalının işyeri olarak bildirdiği ve … yıl boyunca aralıksız olarak faaliyet gösterdiği … adresinde kurmuş ve işler durumda davalıya teslim etmiştir. Teslimatın tam ve eksiksiz olarak yapıldığı, …/…/… tarihli ve davalı tarafın da imzasını içeren tutanak (EK 3) ile kayıt altına alınmıştır.

3-) Anılan sözleşmenin süresi, … yıl olarak öngörülmüştür. Bu sürenin …/…/… tarihinde dolması üzerine, sözleşmenin … inci maddesi ile müvekkilimize tanınan hakka dayanılarak, süre uzatımına gidilmemiştir. Böylece, aynı sözleşmenin “Genel Şartlar” adı altında düzenlenmiş bulunan bölümünde yer alan … inci maddesi gereği, işin başında davalıya teslim edilmiş bulunan demirbaş eşyanın aynen ve bedelsiz olarak iadesi borcu doğmuştur. Ancak, davalı taraf, birtakım asılsız bahaneler uydurarak, söz konusu demirbaş eşyanın iadesinden kaçınmış, yeddinde alıkoymuştur.

 

4-) Davalı taraf, bununla da yetinmemiş, sözleşmenin “Genel Şartlar” adı altında düzenlenmiş bulunan bölümünde yer alan … inci maddesine aykırı olarak, kendisine müvekkilimiz tarafından evvelce verilmiş olan menüde yer alan ürünleri, aynı isim ve özellikler altında üretip satmaya devam etmiştir. Anılan durumlara ilişkin olarak, davalı tarafa ihtarımızı içerir … Noterliği’nin …/…/… tarihli ve … yevmiye numaralı ihtarnamesi (EK 4) ile bu ihtarnameye rağmen sürdürülen faaliyetin tespitine ilişkin olarak … Sulh Hukuk Mahkemesi’nin …/… D.İş sayılı dosyası üzerinden yaptırılan tespite ilişkin tutanak (EK 5), dilekçemiz ekinde mahkemenizin tetkiklerine sunulmuştur.

 

5-) Davalı tarafın sözleşmeye açıkça aykırı olan söz konusu tutum ve davranışları nedeniyle, müvekkilimiz nezdinde hem maddi hem de manevi zarar doğmuştur. Şöyle ki,

 

Davalı tarafın işyerinde kurulan ve kendisine işler durumda teslim edilen demirbaşlar, amaçlanan faaliyetin en iyi şekilde gerçekleştirilmesine yönelik olmak üzere özel olarak tasarlanmış ve en kaliteli malzemeden üretilmiş cihazlardır. Davalı tarafça halen kullanılmakta olan söz konusu demirbaşların anılan şekilde alıkonmuş bulunması, hukuka aykırı olup davalı taraf, bu yolla, faaliyetine bağımsız olarak devam etmek istemesi halinde yapmak zorunda olduğu yüklüce bir yatırım masrafından kurtulmuş olmakla haksız menfaat elde etmektedir.

 

Tüm bunların yanı sıra, gıda endüstrisi alanında haklı bir üne sahip olan müvekkilimiz, bu ününü, çalışmalarında gösterdiği özene ve titizliğe borçludur. Ancak, dava konusu sözleşmenin yürürlükte olduğu dönemde dahi ürünlerin kalitesi konusunda bazı sorunlar yaşadığımız davalı taraf, sözleşmenin süresi sona erdikten sonra haksız olarak yürütmeye devam ettiği üretim sırasında, müvekkilimize ait tabela, isim, logo ve markaları kullanmaya devam ederek haksız bir rekabete girişmekle kalmamış, kalitesini iyice düşürdüğü ürünlerle, müvekkilimizin tüketicinin nezdindeki saygınlığının önemli ölçüde zedelenmesine neden olmuştur.

 

6-) Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerle, işbu maddi ve manevi tazminat davasını açma zarureti doğmuştur.

 

HUKUKİ NEDENLER                  :

 

HUKUKİ DELİLLER                    :

1- …/…/… tarihli franchising sözleşmesi,

            2- …/…/… tarihli ve … sayılı marka tescil belgesi,

3- …/…/… tarihli teslim tutanağı,

4- … Noterliği’nin …/…/… tarihli

5- … yevmiye numaralı ihtarnamesi,

6- … Sulh Hukuk Mahkemesi’nin …/… D.İş sayılı dosyası

7- Keşif ve bilirkişi incelemesi,

8- Tanık anlatımları

SONUÇ VE İSTEM                                   

 Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerle, … TL maddi, … TL manevi tazminatın davalıdan alınarak tarafımıza verilmesine, mülkiyet hakkı müvekkilimize ait marka dolayısıyla yapılan haksız rekabetin önlenmesine, müvekkilimize ait demirbaş eşyanın tarafımıza iadesine, mahkeme masraflarının ve avukatlık ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini, saygılarımla ve vekaleten talep ederim. …/…/…DAVACI VEKİLİ

Av.

Av.Özlem Karakaya

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago