Ev sahibinin belirlenen sürede kirayı alamamasından dolayı kiracı ile mülk sahibi arasında çeşitli çözüm yolları bulunmakla beraber, taraflar yeri geldiğinde hukuki hakları olmayan çeşitli fiiller işlemektedir Bunlardan biri ev sahibinin kirayı alamadığından mütevellit, kiracın oturduğu taşınmazın kilitlerini değiştirmek ve kiracının eve girişini engellemektir. Böylesi bir hareket kişinin hakkı olmayan yere tecavüz suçunu oluşturmaktadır. Zira kiralanan taşınmazın kullanım hakki kiracıdadır. Örnek Yargıtay Karar’ını inceleyebilirsiniz.
8. Ceza Dairesi
2014/6511 E.
2014/20124 K.
“İçtihat Metni”
Tebliğname No : 8 – 2013/217169
MAHKEMESİ : İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 12/06/2012
NUMARASI : 2011/1075 (E) ve 2012/746 (K)
SUÇ : Hakkı olmayan yere tecavüz
Gereği görüşülüp düşünüldü:
Sanıkların, katılanın kiracı olarak oturduğu taşınmazın kapı ve kilitlerini, kirayı alamadıklarından bahisle değiştirmek suretiyle kiracı olan şikayetçinin faydalan- masına engel oldukları anlaşılmakla; sanıklara atılı hakkı olmayan yere tecavüz suçunun sübut bulduğu gözetilmeden, mahkumiyetleri yerine yazılı gerekçe ile beraatlerine karar verilmesi,
Yasaya aykırı, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükümlerin bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321. maddesi gereğince (BOZULMASINA), 17.09.2014 gününde oybirliğiyle karar erildi.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…