Esas No :2015/7781
Karar No :2016/5875
İNCELENEN KARARIN;
MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma
HÜKÜM : İki kez: TCK’nın 155/2, 62, 52/2-4, 53. maddeleri gereği 1 yıl 8 ay hapis ve 1.000 TL adli para cezası
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Kuyumculuk yapan sanığın, farklı tarihlerde katılanların getirdiği altınları emanet olarak aldığı, bir süre sonra işyerini kapatarak izini kaybettirdiği ve katılanların altınlarını geri vermeyip mal edinmek suretiyle hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçlarını işlediği iddia olunan somut olayda;
Sanığın yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine,
Ancak;
Sanığın suça konu altınların bir yıl boyunca kendisinde kaldığını savunması, katılanların da altınları bozdurmak amacıyla verdiklerini belirtmeleri karşısında, gerçeğin kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tespiti bakımından; katılanların dava konusu altınları sanığa, ticari bir amaçla mı yoksa muhafaza edilmek üzere mi bırakıldığı şüpheden uzak biçimde belirlenip, ticari bir amaçla bırakıldığının anlaşılması halinde sanığa yüklenen eylemin hukuki uyuşmazlık kapsamında kaldığı, muhafaza edilmek üzere bırakıldığının anlaşılması halinde ise hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunun oluşacağı değerlendirilerek sanığın hukuki durumunun buna göre takdir ve tayin edilmesi gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hükümler verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükümlerin bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanun’un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 05.05.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…