Categories: Yargı Kararları

Gider Avansının Yatırılmaması Nedeni İle Dava Şartı Yokluğu

T.C.

YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 2016/9533

K. 2016/19526

T. 22.9.2016

* GİDER AVANSININ YATIRILMAMASI NEDENİ İLE DAVA ŞARTI YOKLUĞU (Tamamlattırılması İçin Verilecek İki Haftalık Kesin Süre İle Birlikte Gider Avansının Nelerden İbaret Olduğu Net Olarak Belirlenmeli ve Tarafa Avansın Yatırılmamasının Hukuki Sonuçları Konusunda Uyarı Yapılması Gerektiği/Bu Süre İçinde Dava Şartı Noksanlığı Giderilmezse Ancak O Takdirde Davanın Dava Şartı Yokluğu Sebebiyle Usulden Reddedilebileceği)

* İHALENİN FESHİ (Mahkemece İİK. 134/2. Maddesi Uyarınca Duruşma Açılarak Taraflar Davet Edilip Beyanları Alınmadan Varsa Gösterecekleri Deliller Toplanmadan Dosya Üzerinden İnceleme Yapılarak Sonuca Gidilmesinin Doğru Olmadığı)

* GİDER AVANSININ EKSİK OLMASI (Tamamlattırılması İçin Verilecek İki Haftalık Kesin Süre İle Birlikte Gider Avansının Nelerden İbaret Olduğu Net Olarak Belirlenmeli ve Tarafa Avansın Yatırılmamasının Hukuki Sonuçları Konusunda Uyarı Yapılması Gerektiği/Bu Süre İçinde Dava Şartı Noksanlığı Giderilmezse Ancak O Takdirde Davanın Dava Şartı Yokluğu Sebebiyle Usulden Reddedilebileceği)

* GİDER AVANSININ TAMAMLANMASI İÇİN KESİN SÜRE VERİLMESİ (Kesin Süre İle Birlikte Gider Avansının Nelerden İbaret Olduğu Net Olarak Belirlenmeli ve Tarafa Avansın Yatırılmamasının Hukuki Sonuçları Konusunda Uyarı Yapılması Gerektiği/Bu Süre İçinde Dava Şartı Noksanlığı Giderilmezse Ancak O Takdirde Davanın Dava Şartı Yokluğu Sebebiyle Usulden Reddedilebileceği -Borçluya Usulüne Uygun Şekilde Kesin Süre Verilmeden Davanın Dava Şartı Yokluğu Nedeni İle Usulden Reddine Karar Verilmesinin İsabetsiz Olduğu)

2004/m.134

6100/m.114/g,115/2,120

ÖZET : Dava ihalenin feshi istemine ilişkindir.

1-Mahkemece; İİK’nun 134/2. maddesi uyarınca duruşma açılarak taraflar davet edilip beyanları alınmadan, varsa gösterecekleri deliller toplanmadan dosya üzerinden inceleme yapılarak sonuca gidilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirir.

2-Mahkemece gider avansının eksik olduğunun anlaşılması halinde, tamamlattırılması için HMK’nun 120/2. maddesi gereğince verilecek iki haftalık kesin süre ile birlikte gider avansının nelerden ibaret olduğu net olarak belirlenmeli ve tarafa avansın yatırılmamasının hukuki sonuçları konusunda uyarı yapılmalıdır. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmezse, ancak o takdirde dava, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilmelidir.Mahkemece anılan yasal düzenlemelerin gereği yerine getirilmeden ve borçluya usulüne uygun şekilde kesin süre verilmeden davanın dava şartı yokluğu nedeni ile usulden reddine karar verilmesi isabetsiz olup, kararın bu yönden de bozulması gerekmiştir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Borçlunun usulüne uygun yapılmadığını ileri sürerek ihalenin feshi istemi ile icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece duruşma açılmaksızın şikayetin, gider avansının yatırılmaması sebebiyle dava şartı yokluğundan reddine karar verildiği anlaşılmıştır.

1-)İİK’nun 134/2. maddesinde; “İhalenin feshi talebi üzerine icra mahkemesi talep tarihinden itibaren 20 gün içerisinde duruşma yapar ve taraflar gelmese bile icap eden kararı verir” hükmü yer almaktadır.

Mahkemece; İİK’nun 134/2. maddesi uyarınca duruşma açılarak taraflar davet edilip beyanları alınmadan, varsa gösterecekleri deliller toplanmadan dosya üzerinden inceleme yapılarak yazılı şekilde sonuca gidilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirir.

2-)6100 Sayılı HMK’nun 114/g maddesinde gider avansı, dava şartı olarak düzenlenmiştir. Aynı Kanunun 115/2. maddesine göre; “Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder.” Aynı kanunun 120. maddesinde ise; “Davacı, yargılama harçları ile her yıl …Bakanlığınca çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı, dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Avansın yeterli olmadığının dava sırasında anlaşılması hâlinde, mahkemece, bu eksikliğin tamamlanması için davacıya iki haftalık kesin süre verilir” düzenlemesi yer almaktadır.

Mahkemece gider avansının eksik olduğunun anlaşılması halinde, tamamlattırılması için HMK’nun 120/2. maddesi gereğince verilecek iki haftalık kesin süre ile birlikte gider avansının nelerden ibaret olduğu net olarak belirlenmeli ve tarafa avansın yatırılmamasının hukuki sonuçları konusunda uyarı yapılmalıdır. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmezse, ancak o takdirde dava, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilmelidir.Mahkemece anılan yasal düzenlemelerin gereği yerine getirilmeden ve borçluya usulüne uygun şekilde kesin süre verilmeden davanın dava şartı yokluğu nedeni ile usulden reddine karar verilmesi isabetsiz olup, kararın bu yönden de bozulması gerekmiştir.

SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulüyle mahkeme kararının yukarda (1) ve (2) numaralı bentlerde yazılı sebeplerle İİK’nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istenmesi halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22.09.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

Alanya Lawyer

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago