İşveren kural olarak fazla mesai yaptırmak istediği işçiden onay almak zorundadır. İş Kanunu’nda bu hususa “Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.” hükmü ile açıkça yer verilmiştir. Uygulamada bu onay fazla mesai onay formu, fazla mesai muvafakatnamesi gibi isimlerle karşımıza çıkar. Fazla mesai onay formu ile işçi, işverenin belirleyeceği şekilde fazla mesai yapmayı kabul eder.
25.08.2017 tarihinden önce işveren işçiden her yıl için ayrı ayrı fazla mesai onay formu almak zorunda idi. Yargıtay da yerleşik içtihatlarında işçinin fazla mesai muvafakatinin her yıl için ayrı ayrı dilekçelerle alınıp alınmadığına bakmaktaydı. Ancak 25.08.2017 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile fazla mesai onayının her yıl ayrı ayrı alınması hususu kaldırıldı. Bu yasal düzenleme ile artık işveren iş sözleşmesi ile tek seferde tüm çalışma dönemi için fazla mesai onayını alabilecek. Tekrar her yıl fazla mesai onay formu imzalatma yükümlülüğü kaldırıldı.
……….. SGK Sicil numarası ile halen çalışmakta olduğum …………… adresindeki ………….. unvanlı işyerinde, işverenin gerekli gördüğü zamanlarda (Hafta tatili, Resmi ve Dini tatil günlerinde) işlerin aksatılmadan yürütülmesi için …./…/… – …/…/… tarihleri arasında belirtilen gün ve saatte fazla mesai yapmak için muvafakat verdiğimi ve bu çalışmam karşılığında yürürlükte olan 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde ücretimi almayı kabul ve beyan ederim.
Adı Soyadı
İmza
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…