Güncel Hukuki Haberler

EYT NEDİR? EYT BAŞVURU NASIL YAPILIR?

EYT NEDİR? EYT BAŞVURU NASIL YAPILIR?

EYT NEDİR?

EYT ; emeklilikte yaşa takılanlar , kısaltılmasıdır. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmasına rağmen emekli olamayan ve yaşa takılan kişiler için sorun haline gelmiştir.Yaklaşık 24 yıldır var olan bu konu TBMM’nin de gündemini bir süredir meşgul etmektedir. Alınan son kararda “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilmiştir. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlar, yaş sınırı bulunmaksızın, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ayrımı gözetilmeden emekli olabilecektir.

EYT ŞARTLARI NELERDİR?

1) 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydının mevcut olması,
2) 5000 prim gün sayısını tamamlanmış olması,
3) Kadınların 20 yıl, erkeklerin 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuş olmasıdır.

EYT BAŞVURU NASIL YAPILIR?

EYT başvuruları e-Devlet üzerinden yapılabilecektir. Başvuru adımları teker teker şu şekildedir:

1-E-Devlet’e girdikten sonra arama kısmına ‘aylık’, ‘emekli’, ‘gelir’ kelimelerinden birini yazın.
1-Çıkan sonuçlardan ‘Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi’ başlığına tıklayın.
3-Gelen ekranda ‘yeni başvuru’ sekmesine girin.
4-Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığı’ kısmını seçin.
5-SSK kapsamında aylık talep edecekler ‘4A SSK’, BAĞ-KUR kapsamında aylık talep edecekler ise ‘4B Bağkur’ kısmına tıklayın.
6-Bu adımlardan sonra altta yer alan ‘başvur’ butonuna tıklayın.
7-T.C. kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik olarak gelecek.
8-Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesini yazın.
9-Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.
10-‘Aylık alıyor mu?’ sorusuna evet ya da hayır cevabını vermelisiniz.
11-Son olarak ‘ileri’ kısmına tıklayıp ‘başvur’ butonuna basın. Böylece onayladığınız bilgileriniz SGK’ye gönderilmiş olacak.

EYT İÇİN GETİRİLEN DÜZENLEME NEDİR?

31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 95- Bu maddenin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması için talepte bulunanlardan 506 sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi, 1479 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası, 2925 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi ve 5434 sayılı Kanunun geçici 205 inci maddesi hükümlerine göre yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanırlar. Bu fıkra esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmaz ve geriye dönük hak talep edilemez.

Birinci fıkra kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı talebinde bulunarak ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren bu Kanunun geçici 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır. Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, söz konusu sigortalıdan dolayı bu indirimden tekrar yararlanılamaz. Bu fıkrada yer alan indirimden, bu Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan diğer şartlar sağlanmak kaydıyla yararlanılır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir.”

Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Perihan Koçyiğit

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago