Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (6100 s.) Genel Hükümler başlıklı Birinci Kısmın Altıncı Bölümünün İkinci Ayrımı “Eski Hale Getirme” müessesesini düzenlemektedir. HUMK dönemindeki hükümlere önemli değişiklikler getiren eski hale getirmeye ilişkin hükümler, 95 ile 101. maddeler arasında sıralanmıştır.
Eski hale getirme (eski hale iade, hali sabıka irca), kanunda belirtilen veya hakimin belirlediği kesin sürede elde olmayan sebeplerle bir işlemi yapamayan kimseye, o işleri yapma hakkının tanınmasıdır. Bu kapsamda eski hale getirme, usul hukukuna ilişkin bir yol olup, usul hukuku dışındaki alanlarda kural olarak eski hale getirme talebinin etkisi olmayacaktır.
KOŞULLARI
Yukarıda da belirttiğim üzere, hukuk sistemimiz bir takım koşulların mevcudiyeti halinde usul işlemlerini süresi içerisinde yapmayan yargılama subjelerinin, söz konusu işlemleri yapabilmesine imkan sağlamaktadır. Sağlanan bu imkan neticesinde, tarafların elde olmayan sebeplerle gerçekleştiremedikleri usuli işlemler sebebiyle mağduriyetlerinin doğması engellenmiş, bireylerin hukuken güvence altına alınan hakları güçlendirilmiştir.
BAŞVURU USULÜ
Eski hale getirme istemi, süresinde yapılamayan usul işlemini incelemeye yetkili merciye dilekçe ile yapılır.
Eski hale getirme istemi, yargılamanın ertelenmesini gerektirmez ve hükmün icrasına engel olmaz. Buna karşın istemi inceleyen mahkeme, istemi haklı görmesi halinde, teminat gösterilmek koşuluyla yargılamanın ertelenmesine yahut hükmün icrasının geri bırakılmasına karar verebilir.
Mahkeme gerektiği hallerde teminat gösterilmeksizin yargılamanın ertelenmesine yahut hükmün icrasının geri bırakılmasına da karar verebilir.
Eski hale getirme talebinde; tam ispat aranmaz, yaklaşık ispat yeterlidir. Mahkeme, eski hale getirme isteminin kabulü halinde, hangi işlemlerin geçersiz hale geldiğini kararında belirtir. Bununla birlikte, ıslah ile geçersiz kılınamayan işlemler, eski hale getirme isteminden de etkilenmez.
Süresinde gerçekleştirilemeyen usul işleminin, eski hale getirme isteminde bulunabilmek için öngörülen iki haftalık süre içerisinde yapılması zorunludur.
Eski hale getirme istemi nedeniyle ortaya çıkan giderler, istemde bulunan tarafa yükletilir.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…