………… HUKUK MAHKEMESİNE
DOSYA NO :
ESKİ HALE GETİRME
İSTEYEN :
VEKİLİ :
DAVALI :
TALEP KONUSU :Eski hale getirme istemi
AÇIKLAMALAR :
1)- Mahkemenizin …… tarihli kararı ile ………… için tarafımıza kesin süre verilmiş/ nihai hüküm verilmiştir.
2)- Ancak, bu sürede 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir ve Ege bölgesini etkileyen, ölüm ve yaralanmalara, pek çok binanın yıkımına neden olan büyük bir deprem meydana gelmiştir. Özellikle avukat bürolarının bulunduğu Bayraklı bölgesinde pek çok bina yıkılmış, meslektaşlarımızın da aralarında olduğu çok sayıda yurttaş enkaz altında kalmıştır. Kurtarma çalışmaları, dayanışma çalışmaları, binalarda hasar tespitinin tamamlanmamış olması ve artçı depremlerin yarattığı tehlike nedeniyle bürolarda çalışma imkanı kalmamıştır.
Bu nedenle, ………… süresi içinde ilgili işlemi yerine getirme imkanı olmamıştır.
3)- Engelin ortadan kalkmasını takiben, süresi içinde eski hale getirme talebinde bulunuyor ve ………… yerine getiriyoruz.
6100 S. HMK madde 95/1 “Elde olmayan sebeplerle, kanunda belirtilen veya hâkimin kesin olarak belirlediği süre içinde bir işlemi yapamayan kimse, eski hâle getirme talebinde bulunabilir.” hükmü mevcuttur.
Keza HMK 96/1 maddesi ile eski hâle getirme işleminin, “engelin ortadan kalkmasından itibaren iki hafta içinde” talep edilmesi gerektiği düzenlenmiştir.
HMK 96/2 maddesinde ise, “İlk derece ve istinaf yargılamalarında, en geç nihai karar verilinceye kadar eski hâle getirme talebinde bulunmak mümkündür. Ancak, nihai karar bir tarafın yokluğunda verilmişse, tahkikat aşamasında kaçırılan süreler için kararın verilmesinden sonra da eski hâle getirme talebinde bulunulabilir” düzenlemesiyle, eski hale getirme istemlerinin kapsamı belirlenmiştir.
4)-Eski hale getirme isteminin incelenme usulü HMK 98. maddesinin 1. fıkrasında “Yapılamayan işlem için eski hâle getirme, bu işlem hakkında hangi mahkemede inceleme yapılacak idiyse, o mahkemeden talep edilir”, aynı maddenin 2. fıkrasında da “Eski hâle getirme, istinaf yoluna başvuru hakkının düşmesi hâlinde, bölge adliye mahkemesinden; temyiz yoluna başvuru hakkının düşmesi hâlinde ise Yargıtaydan talep edilir” şeklinde düzenlenmiştir.
Yargıtay 16. HD 22.03.2018 tarih ve 2015/21070 E. 2018/2024 K. sayılı kararında eski hale iade usulü açıklanmıştır: “…6100 sayılı HMK’nın 95. maddesinde; elde olmayan sebeplerle, kanunda belirtilen ya da hakim tarafından kesin olarak belirlenen süre içinde, gerekli işlemin yapılamaması halinde eski hale iade isteminde bulunulabileceği, 96. maddesinde; eski hale getirme isteminin işlemin süresinde yapılamamasına sebep olan engelin ortadan kalkmasından itibaren iki hafta içinde talep edileceği, 97. maddesinde eski hale getirme dilekçesinde, talebin dayandığı sebepler ile bunların delil veya emarelerinin gösterileceği, 98/2. maddesinde ise eski hale getirme temyiz yoluna başvuru hakkının düşmesi halinde ise Yargıtaydan talep edileceği öngörülmüştür…”
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1. Eski hale getirme talebimizin kabulüne,
2. Süresinde yapamadığımız, ekli dilekçemizle sunulan …….. işlemin kabulü ile gereğinin yapılmasına karar verilmesini saygılarımla talep ederim. …/…/…
Eski Hale Getirme İsteyen
Davacı/davalı vekili
EKİ:
………… dilekçesi
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…