Türk Medeni Kanunu’nun 165. Maddesi akıl hastalığı nedeniyle boşanma davasını düzenlemektedir. Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hale gelirse, bu hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.
Boşanma sebebi olan akıl hastalığı eğer evlenmeye engel olacak türden bir akıl hastalığı ise evlenmeden sonra ortaya çıkmış olmalıdır. Evlenmeden önceki akıl hastalığı kesin evlenme engellerinden biridir. Buna rağmen evlenme gerçekleşmişse bu evlenme mutlak butlanla batıldır.
Eşlerden birinin akıl hastalığına dayanarak boşanma davası açabilmesi için diğer eşin akıl hastası olması gerekir. Medeni Kanun her türlü hastalığı değil sadece akıl hastalığını boşanma nedeni olarak saymış olupher ne kadar iyileşme umudu olmayan ağır hastalıklar olsa da epilepsi, cüzzam, frengi, veba, AİDS gibi hastalıklara dayanılarak boşanma davası açılamaz.
Akıl hastalığına dayanılarak boşanma davası açılabilmesi için akıl hastalığının iyileşme ihtimalinin bulunmaması gerekir. Hastalığın iyileşme ihtimalinin bulunması durumunda hakim boşanmaya karar vermeyecek davayı reddedecektir.
Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davasında önemli şartlardan biri de ortak hayatın çekilmez bir hal aldığının ispatlanmasıdır. Her ne kadar akıl hastalığı resmi sağlık kurulu raporuyla ispatlanmış olsa da hakim derhal boşanmaya karar vermez. Araştırılması gereken husus ortak hayatın çekilmez hale gelip gelmediğidir.
SUPREME COURT 2.CIVIL DEPARTMENT 2004/4941 E.2004/7899 K. 15/06/2004 T.
It is understood that the defendant was a temporal type of epilepsy (epileptic) patient. The presence of this disease in one of the spouses is not a reason for divorce in itself. There was no evidence that the defendant had avoided the treatment of his illness, and it was also determined that he had the competence to carry out the marriage spiritually. Besides the defendant being a patient of the epilepsy, there is no other concrete event that will shake the foundation of the marriage and will not allow the continuation of the joint life. In that case, the decision to divorce in writing should not be considered correct.
17. Law Office 2018/1547 E. , 2018/12611 K. “text of jurisprudence” COURT : Court of…
ARTICLE 402 OF THE CCP (1) The request for the determination of evidence shall be…
ARTICLE 400 OF THE Civil Procedure Code (1) Each of the Parties may request that…
SUPPORT OF PARENTS TO THEIR CHILDREN 1- GENERAL RULE According to the decisions of the…
11. Apartment 2001/2549 E. , 2005/183 K . “text of jurisprudence” T.C. COUNCIL OF STATE…
17. Law Office 2016/11461 E. , 2019/7615 K. “text of jurisprudence” COURT : Court of…