Emeklilik başvurusu yapmak isteyenlerin öncelikle yaş, prim gün sayısı, çalışma yılı, Bağkur ya da isteğe bağlı çalışanların prim borçlarının ödenmiş olması gibi gereklilikleri yerine getirmiş olmaları gerekir. Sonrasında çalıştıkları iş yerine/kuruma emekli olma taleplerini ilettikten sonra ya online olarak e-devlet üzerinden ya da Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine başvurarak emeklilik talebinde bulunabilirler. 4a emeklilik başvuru formu ve 4b, 4c gibi diğer emeklilik formlarını da her iki şekilde doldurarak emeklilik talebinde bulunabilirler. Emekli olmak isteyenlerin dolduracağı formun adı Gelir, Aylık ve Ödenek Talep Formu’dur. Bağkurlu çalışanların ayrıca Tarım ib ya da esnaf ib formu doldurmaları gerekir. Sigortalı çalışanların ise işten çıkış belgelerini başvuru evraklarının arasına eklemeleri beklenir. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik başvuru formu dolduran sigortalılar gerekli belgeleri de Sosyal Güvenlik Kurumu’na sunarak başvurularını tamamlarlar.
Sigortalı olarak çalıştıktan sonra emekliğe hak kazanalar SGK emeklilik başvuru formu nasıl doldurulur sorusuna cevap arar. Emeklilik tahsis talep formu olarak da anılan emeklilik başvuru formu Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan alınarak doldurulabileceği gibi emeklilik başvuru formu e-devlet üzerinden de online olarak doldurulabilir. E-devlet sistemine girdikten sonra emeklilik talep formuna ulaşılır. Formu doldurmak için gerekli bilgiler şunlardır;
Emeklilik dilekçesi çalışılan sektöre göre değişse de ana tema aynıdır. SGK emeklilik başvuru formu doldurarak ya da 4B, 4C gibi farklı bir sigorta kapsamı üzerinden emeklilik başvurusu yapacakların, dilekçeye öncelikle hangi sigorta kapsamında çalıştığını belirtmeleri gerekir. Sonrasında T.C. kimlik numarası, emekli sandığına bağlı çalışanlar için sicil numarası yazılır. Sigortalının hizmet yılı, görevden ayrıldığı tarih ve emeklilik yaşını tamamladığı tarih dilekçede olması gereken diğer bilgilerdir. Emeklilik başvuru formu örneği e-devlet ya da iş yerinin bağlı bulunduğu Sosyal Sigortalar Kurumu üzerinden temin edilebilir. Bağkurlu çalışanlar dilekçelerini Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu yere verirken, SSK’lı çalışanlar çalıştıkları yere dilekçe ile emekli olmak istediklerini beyan ederler. Emekli sandığına bağlı çalışanların ise dilekçe verecekleri yer Kamu Görevliler Emeklilik Daire Başkanlığı’dır.
Herhangi bir iş yerinde sigortalı çalışmayanlar dışardan prim ödemesi yaptıklarında da emekli olma şansı yakalayabilirler. Bu sistem isteğe bağlı sigortalılık olarak adlandırılır. Bu sitemde prim ödemesi sigortalı tarafından yapılır. Prim ödeme tutarları ise her yıl asgari ücret üzerinden hesaplanır. Düzenli prim ödeyenler 5400 prim gününü tamamladıktan sonra emekli olabilirler.
Bireysel emeklilik uzun zamandır gündemde olan bir konudur. Herhangi bir işte sigortalı çalışmayanların tercihi ise BES (Bireysel Emeklilik Sigortası)’tir. Katkı payının yanında ayrıca %30’lara varan devlet katkısı olması da özellikle birikim yapanlar için avantajdır. Bireysel emeklilik başvuru formu sigorta şirketlerinin sitelerinde kolaylıkla ulaşılabilecek bir belgedir. Sadece sigortalı bir işte çalışmayanlar değil sigortalı çalışan ya da kendi işini yapanların da tercih ettiği bir sistemdir.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…