Savcılığa nasıl şikayette bulunabilirim? Dolandırıldım, ne yapmam gerekiyor? gibi soruların cevabını bu makalede örneklerle vermeye çalışacağız. Şimdi gelin hangi durumlarda savcılığa nasıl suç duyurusunda bulunulur bunları bir inceleyelim.
Şöyle ki ; dolandırıldığınız zaman, darp’a uğradığınız zaman, hırsızlığa maruz kaldığınız zaman vb. birçok durumda suç duyurusunda bulunabilir, hırsızlığa uğramışsanız size ait olanı almak için harekete geçebilir, darp’a maruz kalmışsanız karşı tarafın ceza almasını sağlayabilirsiniz. Fakat biz bu makalemizde dolandırıldığınız zaman savcılığa nasıl başvuru yapabilirsiniz, onu inceleyeceğiz. Şimdi dilerseniz bir örnekle bunu daha kolay anlaşılabilecek şekilde anlatalım.
Dolandırılma konusu da birçok husus gibi çok detaylı. Fakat elinizdeki belgeler ya da bilgilerle savcılığa yapacağınız suç duyurusu, karşı tarafa ulaşmanız ve size ait olanı almanız için elinizden geleni yapmanıza yardımcı olacaktır. Bir örnek üzerinden giderek ne yapabiliriz açıklayalım.
Son dönemlerde sosyal medya uygulaması instagram üzerinden birçok ürünün satışı gerçekleşiyor ve satıcılarla genellikle WhatsApp uygulaması üzerinden iletişime geçerek siparişiniz veriyor ve ödemenizi yapıyorsunuz. Diyelim ki ; instagram üzerinden bir butik sayfasından sipariş verdiniz, parayı hesaba geçtiniz ama ürününüz gelmedi, gelmiyor. WhatsApp’tan yazıyorsunuz, size agresif tavırlar sergiliyorlar, paranızı istiyorsunuz vermiyorlar. Ve en son sizi WhatsApp’tan engellediler. Bu durumda ne yapmalısınız ?
Bu durumda yapmanız gereken şey, bankaya havale ettiğiniz ya da kredi kartı üzerinden ödeme yaptığınız banka dekontunun çıktısını almak. WhatsApp konuşmaları var ise, bunları da okunacak şekilde yazıcıdan (mümkünse) sayfa sayfa çıkartmak olacaktır. Elinizdeki bu belgelerle adliyelerde bulunan müracaat savcısına giderek, orada size verilen ve tarif edildiği üzere yazabileceğiniz şikayet dilekçesini doldurmak olacaktır. Savcılığa yaptığınız başvuru ve verdiğiniz deliller neticesinde soruşturma başlayacak ve kişi ya da kurum hakkında yargılama süreci başlayacaktır. Yargılama süreci biraz uzun sürebilir. Birazdan kastımız 9-10 ay, fakat mutlak suretle cevap alacaksınız. Karşı taraf belki de ödemeyi size yargılamanın ardından ödeyip, davanızı geri çekmenizi isteyebilir. Böylece paranızı alabileceksiniz.
Eğer yaşadığınız olay çok detaylı ise, alanında uzman bir Ceza Avukatından yardım almanız sizin adınıza daha faydalı olacaktır.
Savcılığa Değil De Polise Ya Da Jandarma’ya Gidersem Ne Olur?
Polis’e ya da Jandarma’ya gitmenizde aslında fark etmeyecektir ama kesin sonuç almak istiyorsanız ve kısa sürede sonuca ulaşmak istiyorsanız, savcılığa suç duyurusunda bulunmanız sizin adınıza daha iyi olacaktır.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…