Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu ve Cezası TCK 121. Maddesinde düzenleme altına alınmıştır. Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesinin suç teşkil edebilmesi için kamu görevlisi tarafından işlenmesi gerekmektedir ki bu halde suçun özgü suç niteliğinde olduğunu göstermektedir.
Belirtilmelidir ki, dilekçe hakkı Anayasada tanınan bir haktır. Bu nedenle, hukuka aykırı şekilde dilekçe hakkının engellenmesi TCK 121 suçunu oluşturmaktadır.
Dilekçe hakkının engellenmesi suçu için kişinin belli bir hakkını kullanmak amacıyla yetkili kamu makamına verdiği dilekçenin hukuka aykırı olarak kabul edilmemesi gerekmektedir. Süreli iş yahut işlemlerde, dilekçenin süresinde verilmesine rağmen, kabulünün ve onayının geciktirilmesi halinde de bu dilekçe hakkının engellenmesi suçunun oluşması söz konusudur.
Sadece sözlü şekilde yapılan başvurunun kabul edilmemesi dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçunun oluşmasına sebep vermeyecektir. Bu suçun oluşması için başvurunun yazılı yapılması ve hukuka aykırı bir şekilde bu dilekçenin kabul edilmemesi gerekir.
Verilen dilekçe şayet hukuka uygun nedenlerle reddedilirse veya yetkisiz birime verilmesi halinde dikkate alınmaması durumunda dilekçe hakkının engellenmesi suçu oluşmayacaktır.
Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde suçu işleyen kişiye 6 aya kadar hapis cezasına hükmolunur. Özel sektörde yaşanması halinde bu suç oluşmayacaktır.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…