Devre Mülk Nedir? Devre tatil sözleşmesi, bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkanı veren sözleşmelerdir.
Devre mülk hakkı 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 57. maddesi ile;
“Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak kurulabilir. Bu hakka devre mülk hakkı denir.”
şeklindeki düzenleme ile tanımlanmıştır. Söz konusu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere devre mülk hakkı bağımsız bir meskenin belli dönemlerinde (en az 15 gün süreyle) hak sahibine kullanma, yararlanma ve tasarruf haklarını tanıyan bir irtifak haktır. Öyle ki kişi devre mülk hakkını bizzat kullanabileceği gibi bir başkasına da kullandırabilir veyahut tamamen devredilebilir.
… TÜKETİCİ MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI :
ADRES :
VEKİLİ :
ADRES :
DAVALI :
ADRES :
KONU : Taraflar arasında yapılan …/…/… tarihli devre mülk sözleşmesinin iptali ile, peşin ödenen ……… TL’nin davalıdan tahsilini talebimizi içerir.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilimiz ile davalı arasında …/…/… tarihinde , ……. TL bedelli devre mülk satış sözleşmesi düzenlenmiştir. (EK – 1)
2-) Taraflar arasında yapılan satış sözleşmesinin üzerinden …. ay geçmesine rağmen, mülkün tapu kaydı henüz müvekkilimizin üzerine devredilmemiştir. Oysa yapılan sözleşme gereği, teslim tarihi …./…/… olup, müvekkilimiz tapu kaydı üzerine devredilmediği için devre mülkten faydalanamamaktadır.
3-) Müvekkilimiz davalı tarafın sözleşmeye aykırılığı nedeniyle …/…/… tarihli ihtarname ile, sözleşmeden cayma hakkını kullandığını ileri sürerek sözleşmenin iptali ve peşinen ödemiş olduğu ….. TL’nin iadesini talep etmişse de, davalı tarafça gönderilen ihtarnameye cevap verilmediği gibi herhangi bir ödeme de yapılmamıştır. (EK – 2)
4-) Yapılan devre mülk sözleşmesine davalı tarafın aykırı davranması sebebiyle, sözleşmenin iptali ile, peşin ödenen ….. TL’nin iadesi için mahkemenize başvurma zorunluluğu haiz olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 634 S. K. m. 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65.
HUKUKİ DELİLLER : 1-) …./…/… tarihli devre mülk satış sözleşmesi
2-) …/…/… tarihli ihtarname
3-) Bilirkişi İncelemesi.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle devre mülk sözleşmesine davalı tarafın aykırı davranması sebebiyle, sözleşmenin iptali ile, peşin ödenen ….. TL’nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan tahsiline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/ …/ …
Davacı Vekili
Av.
EKLER:
1-) …./…/… tarihli devre mülk satış sözleşmesi
2-) …/…/… tarihli ihtarname
3-) Bilirkişi İncelemesi.
4-) Bir adet onaylı vekaletname örneği.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…