Categories: Bilgi Deposu

Deport Nedir ?

Deport, hakkında sınır dışı edilme kararı verilen yabancı şahsın uyruğunda bulunduğu veya üçüncü bir ülkeye gönderilmesi ve belirli süreliğine Türkiye’ye girişinin yasaklanmasıdır halidir. Yabancı hakkında Türkiye’ye giriş yasağı en fazla 5 yıl süreliğine konulur ama söz konusu yabancının kamu güvenliği ve sağlığını tehdit etmesi durumunda giriş yasağı 5 yıl daha uzatılabilmektedir.

Hakkında sınır dışı kararı alınan yabancıya veya kanuni temsilcisine ya da vekiline, hukuki gerekçesiyle birlikte sınır dışı kararı tebliğ edilir.
Yabancı uyruklu kişi, Türkiye’ye giriş yasağı olup olmadığını sınır kapısında veya ülkesindeki Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliğine müracaat ederek öğrenebilir.

Deport Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?

Yabancılar hakkında sınır dışı kararı valilik veya il Göç İdaresi tarafından verilir, yabancının kendisine veya yasal temsilcisine tebliğ edilmektedir. Valiliğin bu kararına karşı yabancının kendisi, yasal temsilcisi veya avukatı tarafından 15 gün içinde İdare Mahkemesi’ne sınır dışı kararına itiraz konulu başvuru yapılabilir. Mahkemeye başvuru yapılması halinde, dava sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilemez. Ancak, aşağıdaki sebeplerden birine bağlı olarak hakkında sınır dışı kararı alınan yabancılar hakkında İdare Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yapılsa dahi yabancı sınır dışı edilebilir.

-Yabancının terör ve(ya) suç örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi olduğu durumlarda;

-Yabancının kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehlike oluşturduğu durumlarda;

-Uluslararası kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlanan örgüt veya kişilerle ilişkisi olduğu tespit edilen yabancılar.

Av. Ahmet Yasin Yıldız

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago