Denetimli Serbestlik Nedir?
Denetimli serbestlik, kanun koyucu tarafından belirlenen deneme süresinde, kişinin cezasının sosyal hayat içerisinde infazını mümkün kılan buna fırsat tanıyan bir ceza hukuku kurumudur. Suç işleyen kişi bu kurum sayesinde sosyal yaşam içerisinde denetimli serbestlik yoluyla gözlemlenmektedir. Denetimli serbestlik yasası, kişinin sosyal hayatıyla, ailesiyle bağlarını sürdürebilmesi ve dış dünyaya uyum sağlayabilmesi amacını güderek çıkartılmış bir yasadır. Hükümlü kişi cezasını cezaevinde infaz ederken koşullu salıverilmesine belli bir süre kalınca tahliye edilerek dışarıda sosyal hayat içerisinde denetim altında tutulmaktadır.
Denetimli serbestlik uygulaması birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Örneğin, uyuşturucu kullanma nedeniyle denetimli serbestlik, yargılanan kişi hakkında hüküm verilmeden önce uygulanan bir tedbirdir. Bu ve bunun gibi bir çok uygulama alanı bulan bir kurumdur.
Denetimli Serbestlik Yasası
Denetimli serbestlik yasası olarak bilinen yasa, aslında 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanununun 105/A maddesiyle getirilen düzenlemeleri ifade etmektedir.Bu yasa Denetimli Serbestlik yasası olarak bilinmektedir. Bu yasaya denetimli serbestlik yasası denilmesinin sebebi 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’na yapılan bir ilaveyle birçok suç işlemiş olan hükümlü kişinin cezaevinden tahliyesinin sağlanmış olmasıdır.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…