Yargı Kararları

DAVACI TANIKLARIN BEYANLARININ DAVACIDAN AKTARILAN BEYANLAR OLUP HÜKME ESAS ALINAMAYACAĞI – DAVACI KADININ ZİYNETLERİN DAVALI TARAFINDAN BOZDURULDUĞUNU İSPATLAYAMADIĞI

T.C. YARGITAY

2.Hukuk Dairesi
Esas: 2015/16048
Karar: 2016/12667
Karar Tarihi: 29.06.2016

BOŞANMA DAVASI – DAVACI TANIKLARIN BEYANLARININ DAVACIDAN AKTARILAN BEYANLAR OLUP HÜKME ESAS ALINAMAYACAĞI – DAVACI KADININ ZİYNETLERİN DAVALI TARAFINDAN BOZDURULDUĞUNU İSPATLAYAMADIĞI – HÜKMÜN BOZULMASI

ÖZET: Davacı tanıklarının da ziynetlerin bozdurulup inşaat işinde kullanıldığı şeklindeki beyanları davacıdan aktarılan beyanlar olup hükme esas alınamaz. Davacı kadın ziynetlerin davalı tarafından bozdurulduğunu ispatlayamamıştır. Gerçekleşen bu durum karşısında davacı kadının ziynetlere yönelik talebinin reddi gerekirken, kabulü doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.

(4721 S. K. m. 166)

Dava ve Karar: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı tarafından kusur belirlemesi, tazminatlar ve ziynet alacağı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı erkeğin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2-Davacı kadın düğünde takılan ziynetlerinin davalı tarafından bozdurulup, babası ile birlikte yaptığı müteahhitlik işinde kullanıldığını iddia etmiş, davalı erkek ise, davacı kadının düğünden birkaç gün sonra bankada kendi adına açtığı kiralık kasaya yatırdığını savunmuştur. Davacıya ait ziynet eşyalarının tarafların evlenmelerinden sonra kadın tarafından 13.09.2007 tarihinde kasa kiralanarak bankaya konulduğu, kasanın en son 19.09.2008 tarihinde davacı tarafından ziyaret edildiği ve kapatıldığı bankanın cevabi yazısından anlaşılmaktadır. Davacı tanıklarının da ziynetlerin bozdurulup inşaat işinde kullanıldığı şeklindeki beyanları davacıdan aktarılan beyanlar olup hükme esas alınamaz. Davacı kadın ziynetlerin davalı tarafından bozdurulduğunu ispatlayamamıştır. Gerçekleşen bu durum karşısında davacı kadının ziynetlere yönelik talebinin reddi gerekirken, yazılı şekilde kabulü doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.

Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 29.06.2016

Lawyer Antalya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

5 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago