Categories: Bilgi Deposu

Mehil Vesikası Nedir ?

Kesinleşmemiş bir mahkeme kararında alacaklı taraf yerel mahkeme kararını icra takibi kanalıyla tahsil edebilmektedir. Davada alacaklı olan taraf, dava dosyası henüz Yargıtay incelemesindeyken alacağını tahsil edebileceği tüm yollara başvurabilir, sadece taşınmaz satışı gerçekleşmesinde engeller bulunmaktadır.

Borçlu taraf dava dosyası bir üst dereceli mahkemede incelemedeyken ödeme yapmaktan imtina edebilir..Bu durumda borçlunun deneyebileceği iki yol vardır. Bunlardan birincisi ; borçlu taraf yerel mahkeme kararını temyiz ederken tehiri icra taleplerini belirterek, bununla ilgili Yargıtay’dan karar gelmesini bekleyebilir. Bu durumda Yargıtay tehiri icrayı kabul veya reddeder ve yerel mahkeme kararının icra edilip edilemeyeceği Yargıtayca belirlenmiş olur.

Diğer yol ise, tehiri icra talebini temyiz ederken belirtmeyen veya belirtmeyi unutan borçlu içindir. Alacaklı taraf yerel mahkeme kararını icra vasıtasıyla tahsil etmek istediğinde öncelikle yerel mahkemeden bu kararı temyiz ettiğine dair derkenar alarak icra takibinin başlamış olduğu müdürlükte, icra müdüründen, müdürlük hesabına bir teminat yatırması neticesinde, tehiri icra talebini Yargıtay’a göndermeli ve Yargıtay’ın bunu sonuçlandırarak geri dönüş yapması için uygun bir süre talep edilmektedir. İcra Müdürü, İcra ve İflas Kanunu m.36’da ki koşulları taşıması halinde borçluya uygun bir süre verecektir.  İcra Müdürü’nün vermiş olduğu bu süre tehiri icra gibi kesin bir karar değildir. Borçluya; Yargıtay’a tehiric icra talebinde bulunması ve Yargıtay’ın bu talebi karara bağlayarak davanın taraflarına bildirmesi için verilmiş bir süreden ibarettir. Bu süre  dava dosyanın Yargıtay’a gitmiş olduğu günden itibaren başlamaktadır.

Av.Özlem Karakaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago