Categories: Bilgi Deposu

Boşanma Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Boşanma için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Boşanmak için bireyler, bu durumda bir dava açmak zorundadırlar. Boşanma davası açılmaksızın evliliğin sonlandırılması söz konusu olmaz. Boşanma davaları ise, öne sürülecek boşanma sebebine, tarafların boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarında uzlaşıp uzlaşmamalarına ve Medeni Kanun’da belirtilmiş şartlara göre farklı türlerde olabilmektedir. Her durumda boşanma için gerekli belgeler hazırlanırken ilk hazırlanacak olan belge boşanma dilekçesi olmaktadır. Taraflar ister anlaşmalı boşanma davası açacak olsun, isterse de çekişmeli boşanma davası açacak olsun mutlaka boşanma dilekçesi hazırlamaları gerekir. Boşanma dilekçesi açılacak dava türüne göre değişiklik gösterecektir. Şimdi kabaca boşanma için gerekli belgeler içerisinde önemli bir yere sahip olan boşanma dilekçesi ve boşanma davası türüne göre dilekçenin nasıl hazırlanması gerektiğine değineceğiz.

Boşanma Dilekçesi

Boşanma dilekçesi açılacak olan davanın iskeletini oluşturacak belgedir. Evliliğin hangi nedenle sonuçlandırılacağı, boşanma dilekçesi içerisinde yer alırken, davayı açacak olan kişinin karşı taraftan talep ve istekleri, boşanmaya neden olan tutum ve davranışların evlilik içerisinde nasıl cereyan ettiği, boşanmanın tarafları gibi birçok ayrıntı boşanma dilekçesi içerisinde yer almaktadır. Boşanma için gerekli belgeler hazırlanırken mutlak suretle boşanma dilekçesi hukuki altyapıya uygun şekilde dizayn edilmelidir. Açılmak istenilen boşanma davasının türü burada dilekçenin farklılık göstermesine sebep olacaktır. Öyle ki anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma davasına göre süreç içerisinde mahkemeye sunulacak dilekçenin içeriği değişecektir.

  1. a) Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Anlaşmalı boşanmalarda Kanunun öngördüğü şartların sağlanması durumunda, anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanarak yetkili mahkemeye sunulmalıdır. Burada boşanmak için gerekli belgeler içerisinde önemli bir yere sahip dilekçenizde tarafların boşanmanın maddi ve manevi tüm sonuçlarında uzlaştığınızı belirterek, bu uzlaşmanın koşullarının yer aldığı “boşanma protokolü”ne atıfta bulunabilirsiniz. Özellikle, boşanma protokolünün varlığından ve her iki tarafın da boşanmayı talep ettiğinden bahsedilerek zengin bir anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanması mümkündür. Bu belge hukuki açıdan birçok prosedürü barındıracaktır. Davanın açılacağı mahkeme ismi, evliliğin süresi, tarafların istek ve talepleri gibi belirleyici konular bu belgede yer alır. Olası bir hak kaybı yaşanmaması için mutlak suretle uzman bir kişi tarafından hukuki destek alınarak anlaşmalı boşanma dilekçesinin hazırlanması önerilir.

  1. b) Çekişmeli Boşanma Dilekçesi

Çekişmeli boşanma davaları, açılan boşanma davaları arasında en sıkı takip gerektiren ve doğru bir şekilde yürütülmediğinde çok sık hak kaybına neden olan boşanma davası türüdür. Anlaşmalı boşanmalardan çok daha karmaşık olan ve birçok hukuki prosedürün yerine getirilmesi gereken çekişmeli boşanma davalarında, davayı açmadan önce hazırlanacak dilekçe, davanın süresini ve seyrini direk olarak etkilemektedir. Örneğin hayata kast nedeniyle açılacak olan bir boşanma davasında, hayatına kast edilen şiddet mağduru kişinin bu tür bir davranışa tekrar maruz kalmaması adına hakim dava sürecini hızlı bir şekilde sonuçlandırır. Çekişmeli boşanma davalarında ispat yükümlülüğü vardır. Boşanma için gerekli belgeler içerisinde ilk olarak davanın açılması için mahkemeye sunulacak dilekçede öne sürülecek hukuki boşanma sebebine dikkat edilmesi gerekir.

Boşanma Davasında Mahkemeye Sunulacak Belgeler Nelerdir?

Boşanma Davasında Tanık Listesi

Boşanma için gerekli belgeler içerisinde, çekişmeli boşanmalarda taraflar, öne sürdükleri boşanma sebebini ispat amacıyla tanık gösterebilmektedirler. Boşanma davasında ispat davanın boşanma ile sonuçlanması açısından yükümlülüktür. Bu noktada ister davayı açan kişi isterse de karşı dava açan kişi olsun, gerekli ispatı yapabilmek için tanık beyanlarına ihtiyaç duyacaktır. Boşanma davasında tanık listesi hakkında bilinmesi gereken önemli noktalar vardır. Birincisi hakim, tanıkların verdiği beyana bağlı değildir. İkincisi tanık listesinde yer alan kişilerin hangi olaylara tanıklık ettikleri belirtilmelidir, tanık beyanlarının hakim nazarında bir değer ifade etmesi için tanıkların tutarlı beyanlarda bulunması gerekir. Tanıkların çelişkili ifadeler vermeleri durumunda ise, hakim bu beyanları dikkate almaz. Boşanma için gerekli belgeler içerisinde önemli bir yere sahip tanık listesi içerisinde belirtilecek tanıkların yaş sınırı yoktur.

Boşanma Davalarında Delil Listesi

Boşanmayı getiren olayların ispatına ilişkin kullanılacak olan deliller, delil listesi şeklinde mahkemeye sunulmaktadır. Burada delil olarak öne sürülecek argümanların hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması gerekir. Aksi durumda hukuka uygun olmayan bir biçimde elde edilmiş delillerin mahkemede kullanılması mümkün olmadığı gibi, bu tür argümanların elde edilme şeklinden dolayı cezai yaptırım da uygulanabilmektedir.

Boşanma için gerekli belgeler içerisinde yer alan delil listesi, çekişmeli boşanma davalarında gerekli olup, anlaşmalı boşanma davalarında tarafların her ikisinin de boşanmayı talep etmesi nedeniyle delil listesine ihtiyaç yoktur. Çekişmeli boşanma davalarında ise, öne sürülecek olan hukuki boşanma sebebine göre delil olarak öne sürülecek argümanlar da değişecektir. Örneğin kadına yönelik şiddet ya da dayak nedeniyle açılacak boşanma davalarında hastaneden alınacak darp raporu delil niteliğinde olacaktır. Ya da aldatma nedeniyle boşanma davalarında GSM Operatörlerinden alınacak Mesaj ve Arama Kayıtları aldatmanın ispatı olarak sunulabilir. Boşanma davalarında sık sık kullanılan deliller, doktor raporları, fotoğraf ve videolar, sosyal medya paylaşımları, whatsapp konuşmaları, mail içerikleri, karakol kaydı, kredi kartı ekstresi, bilirkişi raporu şeklinde sıralanabilir.

 

Alanya Lawyer

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

4 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

5 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

7 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago