KAT MÜLKİYETİ DAVALARI
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat İrtifakının Kurulması, Kat Maliklerinin ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Hakları, Kat Maliklerinin ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçları, Anagayrimenkulün Yönetimi, Kat Mülkiyetinin ve Kat İrtifakının Sona Ermesi, Son Hükümler, Devre Mülk Hakkı, Toplu Yapılara İlişkin Özel Hükümler gibi bölümlerden oluşmaktadır.
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgili davalar uygulamada kat mülkiyetinden doğan davalar olarak anılmaktadır.
Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar
5711 Sayılı Kanun’un 22.maddesi ile Kat Mülkiyeti Yasası’nın 66. ve devamı maddelerinde düzenlenen Toplu Yapılara İlişkin Özel Hükümler uyarınca sitede henüz toplu yapı yönetimine geçilmemesi halinde uyuşmazlıkta Kat Mülkiyeti Kanunu’nun hükümleri değil genel hükümlerin uygulanması gerekmektedir.
Tüm bağımsız bölümler anataşınmazın giderlerinden Kat Mülkiyeti Yasası 20.maddesi gereğince arsa payı oranında sorumlu tutulmalıdır.
Örneğin, davalının dava konusu sitede farklı bloklarda birden fazla bağımsız bölüm maliki olması durumunda, davacı tarafından ödenen ortak gider borcundan dolayı arsa payıyla orantılı olarak sorumlu tutulması gerekecektir.
Ortak gider borcunu ödemeyen kat maliki aleyhine, kat malikinin ortak gider borcunu ödememesi nedeniyle diğer kat maliklerine dava açma hakkı vardır.
Bu nedenle yapılacak yargılamada şu hususların mahkemece araştırılması gerekir:
1)Dava konusu aidatların belirlendiği kat malikleri kurulu kararları getirtilmelidir.
2)Ödemelere ilişkin bilgi ve belgeler getirtilmelidir.
3)Tarafların sunduğu tüm deliller toplanmalıdır.
4)Tüm deliller toplandıktan sonra, bilirkişi incelemesi yapılmalıdır.
5)Yapılan yargılama sonunda davalıların sorumlu oldukları ve ödemedikleri miktar belirlenmelidir.
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…