Alanında uzman kişilerin rapor vermesi durumunda bilgi sahibi oldukları tüm bilgileri ve görüşleri ortaya koyduğu raporlara bilirkişi raporu adı verilmektedir. Mahkeme davalarında tarafların kendini savunabilmesi ve kendilerini ispatlayabilmeleri için teknik bilginin yetersiz olduğu zamanlar, uzmanlara başvurarak hazırlanılmasını istedikleri raporların tamamıdır. Günümüzde uzmanlar tarafından hazırlanan bu bilirkişi raporları, davalar için birer delil niteliği taşımaktadır. Teknik ve özel bilginin yetersiz kaldığı bazı mahkeme davalarında bu yönteme ihtiyaç duyulmaktadır.
DOSYA NO : …/… E.
İTİRAZ EDEN
DAVALI :
TC KİMLİK NUMARASI :
ADRES :
VEKİLİ :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
ADRES :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
DAVACI :
ADRESİ :
VEKİLİ :
ADRES :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
KONU : Bilirkişi raporuna karşı itirazlarımızı içerir.
AÇIKLAMALAR :
1-) Mahkemenizin yukarıda belirtilen esasında kayıtlı bulunan dava dosyası ile ilgili olarak düzenlenerek dosyaya sunulan …/…/… tarihli bilirkişi raporuna itirazlarımız aşağıdaki gibidir:
2-) Hatırlanacağı üzere, işbu dava, davacı tarafça, dahili su basması teminatı içerir işyeri sigorta poliçesi nedeniyle sigortalısına yaptığı ödemenin müvekkilimizden rücuan tahsilini teminen açılmış idi. Müvekkilimiz, kiracı sıfatıyla ve kendi kullanımı nedeniyle hasara yol açtığı gerekçesiyle sorumlu tutulmaktadır.
3-) Anılan bilirkişi raporunda, sadece hasarın meydana geldiği hususu doğrulanmış, hasar nedeniyle oluşan zarar, piyasa rayiçleri göz önünde tutularak, maddi anlamda bir hesaplama yapılması ile yetinilmiştir.
4-) Halbuki, zamanla yırtılarak hasarın oluşmasına neden olan hortum, binada sabit bir imalat olup, binanın bir değeridir. Üstelik, ucuz malzemeden imal edilmiş ve teknik verilere uygun olarak yerleştirilmemiştir. Bu hususlar, …/…/… tarihli cevap dilekçemizde de vurgulanmış olmasına rağmen, anılan bilirkişi raporunda bu hususlara ilişkin herhangi bir tespit ve gözlem yer almamaktadır. Öyle ki, iddiamızın doğruluğu sabit olduğunda, 818 sayılı yasanın 58. maddesi uyarınca, “bir bina veya imal olunan herhangi bir şeyin malikinin o şeyin fena yapılmasından yahut muhafazasındaki kusurlardan dolayı mesul olacağı” veçhile, müvekkilimizin sorumluluğundan söz edilemeyecektir.
5-) Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerle, söz konusu bilirkişi raporuna itiraz ediyoruz.
HUKUKİ NEDENLER : 6100 S. K. m. 281.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerle, …/…/… tarihli bilirkişi raporuna itirazlarımızın kabulü ile, yeniden ve itirazlarımızda belirttiğimiz hususları da kapsar şekilde bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmesini, vekaleten talep ederim. …/…/…
Davalı Vekili
Av.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…