Basit yargılama usulü Cmk hükümleri gereğince yaralama, hakaret belli suçlarda uygulanan bir yargılama biçimidir. Basit yargılama usulü Ceza Muhakemesi Kanunu 251 de düzenlenmiştir. Basit yargılama usulü olağan yargılama usulünden daha hızlı ve evrak üzerinden karar verilebilmesini sağlar. Bu yargılama usulü uygulandığı takdirde sanığın alacağı sonuç ceza dörtte bir (1/4) oranında indirilir.
İddianamenin kabulünden sonra yargılamayı yapacak mahkeme elindeki uyuşmazlığın basit yargılamaya tabi suç olduğuna karar verdiği takdirde bu usulü uygulayacaktır. Mahkeme duruşma günü verdikten sonra artık basit yargılamaya geçilemeyecektir. Bu yargılama usulünde duruşma olmaksızın karar verildiği için sanığın lehine olabileceği de göz ardı edilmemelidir.
Sanık basit yargılama usulüne her ne sebeple olursa olsun itiraz edip olağan şekilde yargılanmayı talep ettiği takdirde mahkeme durumu değerlendirerek duruşma günü verecektir. Basit usulde verilen mahkeme kararında belirtilen cezaya sanık tarafından itiraz edildiği takdirde mahkemenin ceza verecek olması halinde dörtte bir indirimin uygulanmayacağı da unutulmamalıdır.
Basit yargılama usulü, adli para cezası veya üst sınırı 2 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlarda uygulanabilir. Basit yargılama usulünün uygulanabileceği suçlardan bazıları şunlardır:
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…