Bilgi Deposu

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik 22 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile yürürlüğe girdi. Yönetmelik 26. Maddesinde yapılan değişiklikle;

Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kuyumla ilgili harcamalarda bu süre dört ayı geçemez. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyonla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.” ibaresi getirilmiştir.

Gün itibariyle tüketici, mal veya hizmet aldığında belli bir ücret ödeyerek bunun taksitlendirilmesini yahut yapacağı ödemenin ertelenmesini istediğinde erteleme de dahil olmak üzere toplam süre 9 ayı geçemeyecektir.

Kuyumla ilgili harcamalar için ise bu süre daha kısa tutulmuş ve 4 ay olarak belirlemiştir. Bu hal üzere takı ziynet eşyaları alımında taksitlendirme süresi 4 ayı geçemeyecektir. Artık kişi kuyumcuya gidip bir yüzük küpe ve yahut cinsinden mal aldığında buna ilişkin taksit sayısı ancak 4 ay olabilecektir.

Taksitlendirmenin mümkün olmayacağı harcamalar ise şu şekilde sıralanmıştır:

-Telekomünikasyonla ilgili harcamalar,

-Yemek, gıda alışverişleri,

-Akaryakıt harcamaları,

-Hediye kart, hediye çeki alımında ödenen bedeller vb.

Taksit yapılamayacak harcama kalemlerini belirlenirken yönetmelikteki sayılanlarla sınırlama yapılmamış ve bu nevi tüm harcamalar taksitlendirme kapsamı dışında bırakılmıştır.

22.10.2014 itibariyle yürürlüğe giren bu değişiklik ile yüksek vade farkı uygulanan ve 24-36 aya kadar uzayan taksitlendirmelerin önüne geçilmek istenmiştir.

Yasal Uyarı: Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. T.C. Barolar Birliği’nin ilgili düzenlemelerine bağlı olarak hiçbir şekilde reklam, teklif, hukuki görüş amacı gütmez. Bu bilgilerin ulaşması hiçbir şekilde avukat-müvekkil ilişkisi doğurmaz. Bu sitenin ziyaret edilmesi yukarıdaki şartların kabul edildiği anlamına gelmektedir.
Barış kaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago