Dilekçe Örnekleri

Ayıplı Malın Değiştirilmesi İstemi ( Ticari İş)

Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 23. Maddesinde, teslim sırasında açıkça belli olan ayıplar yönünden ayıbın 2 gün içinde satıcıya bildirilmesi gerektiği düzenlenmiştir. Açık ayıba örnek olarak, malda gözle görülebilen kırık ya da çatlakların bulunması verilebilir. Bu olasılıkta önemli olan husus detaylı ve özel bir incelemeye gerek kalmadan maldaki ayıbın alıcı tarafından tespit edilebilmesidir. Düzenlemenin devamında, malda açık ayıp söz konusu olmasa bile, malı satım ve teslim alan tacirin 8 gün içinde malı inceleme veya incelettirmekle yükümlü olduğu düzenlenmiştir.Sekiz günlük süre malın alıcı tarafından satım ve teslim alındığı tarih itibariyle başlamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

    Ayıplı Malın Değiştirilmesi İstemi ( Ticari İş)

 

 

 

 

 

… TİCARET MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI:

VEKİLİ                                            :

DAVALİ:

ADRES                                             :

KONU                                               : Ayıplı aracın yenisi ile değiştirilmesi, bu mümkün

olmazsa araçta bulunduğu vaat edilen güvenlik sisteminin eklenmesi istemimizden ibarettir.

 AÇIKLAMALAR                          

 1-) Müvekkilimiz   …/…/… tarihli fatura (EK 1) ile davalı şirketten ticari amaçla kullanmak üzere …. Model …… markalı makine  ….. -TL ödeyerek satın almıştır. (EK 2)

2-) Satın alınan makine müvekkilimize …..  özellikli satılmış olmasına rağmen, …/…/… tarihinde teslim edilen makinede söz konusu özelliğinin olmadığı ….  serviste yapılan kontrol sırasında dilekçe ekinde de bulunan belge (EK 3) ile saptanmış durumdadır. Müvekkilimiz söz konusu özelliği için makinenin satış fiyatına ek ödeme yapmak durumunda kalmış olup kendisine satış anında var olduğu belirtilen özelikleri taşımayan makine bu haliyle ayıplı durumdadır.

3-) …/…/… tarihinde davalı tarafa çekilen ve ….. …. Noterliği’nin …. Sıra No’suna kayıtlı ihtarname (EK 4) ile ayıplı makinenin aynı model ve marka yenisi ile değiştirilmesi, bu talebinin kabul görmemesi halinde makineye kendisine satış anında bulunduğu vaat edilen güvenlik sisteminin eklenmesi talep edilse de davalı tarafça talebimize herhangi bir cevap verilmemiştir.

 4-) Davalı tarafa talebimizi ilettiğimiz halde olumlu bir yanıt alamadığımız için işbu davayı açmak zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER      : 6098 S. K. m. 219, 227, 228, 231; 6102 S. K. m. 23;

  6100 S.K.m. 2, 6

HUKUKİ DELİLLER        : …/…/… tarihli fatura, …/…/… tarihli satış sözleşmesi ve ödeme belgeleri, …/…/… tarihli ihtarname, …/…/… tarihli servisten alınan belge.

SONUÇ VE İSTEM           

 Yukarıda açıkladığımız nedenlerle ayıplı satılan malın geri alınarak …. güvenlik sistemli aynı model makine ile değiştirilmesine bu mümkün olmadığı takdirde dava konusu makineye ….  eklenmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/…/…

EKLER:        1-) …/…/… tarihli fatura

                       2-) …/…/… tarihli satış sözleşmesi ve ödeme belgeleri

                       3-) …/…/… tarihli ihtarname

                       4-) …/…/… tarihli servisten alınan belge

                        5-) Bir adet onaylı vekaletname örneği

DAVACI VEKİLİ

Buraya tıklayarak konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Av.Özlem Karakaya

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

7 gün ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago