Elkoyma nedir? (CMK m.123 – m.134)

Suçun veya tehlikelerin önlenmesi amacıyla veya suçun delili olabileceği veya müsadereye tâbi olduğu için, bir eşya üzerinde, rızası olmamasına rağmen, zilyedin tasarruf yetkisinin kaldırılması işlemine “elkoyma” denilmektedir. (CMK m. 13, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği, m.4)

Ceza muhakemesinde elkoyma, bir eşyanın geçici olarak devletin hakimiyeti altına alınmasına yol açan bir tedbir olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle elkoyma bir ceza değil, koruma tedbiridir. Eşyanın sürekli olarak devletin mülkiyetine geçirilmesine “müsadere” denir. Müsadere, bir yaptırım olup müsadere kararı ancak hâkim tarafından yargılama neticesinde verilebilir.

Elkoyma kararını kim verir?

Elkoyma kararını soruşturmada kural olarak sulh ceza hâkimi, kovuşturma aşamasında davanının açıldığı mahkeme verir.

Soruşturma aşamasında gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri, elkoyma işlemini gerçekleştirebilir. (CMK m.127)

 

 

 

…  SULH CEZA HAKİMLİĞİ’NE

 

DOSYA NO                           : …/… D. İş

İSTEMDE BULUNAN       :

VEKİLİ                                   :

KONU                                   : Arama ve elkoyma istemidir.

 

AÇIKLAMALAR          

1-) Şüpheliler … … ve … … hakkında müvekkilimiz yayınevine ait bazı kitapları izinsiz olarak fotokopi yoluyla çoğaltmaları nedeniyle …. Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş olup Savcılık tarafından şüphelilerin ifadeleri alınmakla yetinilmiş; şüphelilere ait iş yerinde herhangi bir arama ve bu arama neticesinde elde edilebilecek delillerle ilgili bir el koyma işlemi gerçekleştirilmemiştir.

2-) Şüpheliler hakkında soruşturma devam etmekle beraber, soruşturma kapsamında henüz arama ve bu arama sonucunda bir el koyma işlemi yapılmaması; ulaşılabilecek delillerin şüpheli şahıslarca yok edilme ihtimali gözetildiğinde soruşmanın gidişatını olumsuz etkileyebilecek olup gerçekleştirilen bu faaliyet nedeniyle işyerlerinde yapılacak arama ve bu çerçevede elde edilebilecek deliller ve bunların koruma altına alınması için el konulması soruşturmanın ilerlemesi için önemli katkılar sağlayacaktır.

3-) Yukarıda belirtilen nedenlerle, şüpheli şahıslara ait işyerinde arama yapılmasına ve bu arama sonucunda şikayet konusu eylemle ilgili delillere ulaşılması durumunda bunlara el konulmasına izin verilmesi için mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur.

SONUÇ VE İSTEM           

 Yukarıda açıklanmaya çalışılan nedenlerle, mahkemenizce arama ve elkoyma kararı verilmesini, müvekkilimiz adına vekaleten arz ve talep ederiz. …/…/…

 

                                                                                                              İstemde Bulunan Vekili

                                                                                                             Av.

Av.Özlem Karakaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago