Bilgi Deposu

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybının söz konusu olabilmesi için aracın ikinci el piyasasına düşmüş olması gerekir. Aracın ikinci el piyasasında satışı sırasında her şeyden önce aracın eski sahibinin dürüstlük ilkesi çerçevesinde alıcıya ifade vermesi gerekmektedir. Buradaki ifadeden kastedilen husus, aracın bu zamana kadar geçirmiş olduğu kazalar ve almış olduğu hasarların açık bir şekilde belirtilmesi ve alıcıya veya taşıtı satacak olan aracı kuruma bilgi verilmesidir. Bunun devamında alıcı, değer kaybı sorgulama talebinde bulunarak ilgili aracın sigorta kayıtlarını sorgulatarak tüm hasarları ve kaza geçmişini öğrenebilir. Yine benzer sonuçlara ulaştıracak olan değer kaybı ekspertizi için bir başka seçenek de alanında uzman ve yetkili bir araç servisinden inceleme talep etmektir. Her iki yöntem neticesinde de aracın hasarlı olup olmadığı ortaya çıkmış olacaktır. Bu noktada birincil tamir masraflarına ek olarak ikinci el satış sırasında bahsi geçen değer kaybı tazmininin olağan bir durum olduğu söyleyebilir.

Yukarıdaki bilgiler ışığında araç değer kaybı hesaplama söz konusu olduğunda yine pek çok farklı faktörün ve nüansın etkisinin olduğunu söylemek mümkündür. Bununla birlikte bu faktörler, kimi zaman aracın kendisinden, kimi zaman da aracın kullanım şeklinden doğabilmektedir. Her ne kadar da keskin hatlarla bir cevap vermek mümkün olmasa da üretim yılı, aracın kilometresi, hasar geçmişi, hasarların niteliği, aracın markası ve modeli, trafiği çıkış tarihi, pazar değeri, rent a car, hususi araç gibi değişkenlerin rol oynadığını belirtmek gerekir.

Gerek Yargıtay kararları, gerek mevzuat açısından olsun, araç değer kaybı sigortaların teminatları kapsamında bulunmaktadır.

 

 

 

Lawyer Antalya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

4 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago