ANLAŞMALI BOŞANMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Anlaşmalı boşanma kavramı Türk Medeni Kanunumuzun 166. maddesi 3. fıkrasında düzenlenmiştir. Söz konusu maddeye göre anlaşmalı boşanmak için belirlenen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Öncelikle dikkat edilmesi gereken husus anlaşmalı boşanabilmek için eşlerin ez 1 yıl evli kalmış olmaları gerektiğidir. Bir yıldan kısa süre evli kalan çiftlerin anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için bir yılın tamamlanmasını beklemeleri gerekmektedir. Pek tabi ki bu 1 yıllık sürenin başlangıç tarihi resmi olarak evlenmenin yapıldığı tarihtir.
Öte yandan anlaşmalı boşanmada, adından da anlaşılacağı üzere, taraflar boşanmanın maddi ve manevi tüm hukuki sonuçları üzerinde tam bir mutabakat, uyuşma sağlamalı ve buna ilişkin bir boşanma protokolü hazırlamalıdırlar. Açılan anlaşmalı boşanma davasında tarafların hakim önünde hazır bulunmaları zorunludur ve sunulan boşanma protokolündeki sonuçlara her iki tarafın onay verdiği hakim önünde teyit edilmelidir. Taraflardan birinin hakim önüne çıkmadığı durumlarda boşanmaya karar verilemez, gelmeyen tarafın da dinlenmesi için anlaşmalı boşanma davası diğer celseye ertelenir.
Söz konusu evlilik birliğinde çocuk varsa, velayet hususu ayrıca önem arz etmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında hazırlanan protokol, velayet açısından şüpheye yer vermeyecek şekilde ayrıntılı olarak düzenlenmelidir.
Hakim boşanma protokolünde belirtilen boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarına ilişkin hususlar konusunda tarafların tam bir anlaşma içerisinde olduğuna kanaat getirir ve kendi değerlendirmesinden sonra bu şekilde boşanmanın sağlanacağı hususunda karar verirse taraflar arasında kararlaştırılan hususlara göre boşanmaya karar verir. Anlaşılacağı üzere anlaşmalı boşanma tarafların en kısa sürede boşanmalarına imkan sağlayan bir boşanma şeklidir. Ancak ileride yaşanacak herhangi bir hak kaybına uğramamak için tarafların bir avukattan yardım almalarında fayda vardır.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…