Categories: Bilgi Deposu

Anlaşmalı boşanma davasının şartları

Türk Medeni Kanunu`nun 166.maddesinin 3. fıkrasında anlaşmalı boşanma davasının şartları şöyledir:

a) Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır,

Evlilik bir yıldan az sürmüşse tarafların anlaşmalı olarak boşanmaları mümkün değildir. Davanın açıldığı tarih itibariyle evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır. Aksi takdirde açılan dava reddedilir. Taraflar bu durumda varsa diğer boşanma sebeplerine örneğin evlilik birliğinin sarsılması nedenine dayalı boşanma davasının temel türü olan şiddetli geçimsizlik sebebine dayanarak boşanabilirler.

b)Eşlerin birlikte mahkemeye başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi;

Eşler ya ortak imzaladıkları dilekçeyle mahkemeye başvuracaklar veya birinin açmış olduğu davaya karşı diğer taraf da duruşmada anlaşmalı boşanmak istediğini açıkça dile getirecektir.

c)Hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi;

Tarafların her ikisinin de ayrı ayrı veya birlikte avukatları olsa dahi eşlerin anlaşmalı boşanma davasına bizzat katılmaları ve duruşmada anlaşmalı boşanma isteklerini, iradelerini açıklamaları gerekmektedir.

d) Tarafların boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu ile ilgili olarak bir düzenleme  (Protokol) üzerinde anlaşmaları ve hakimin de düzenlemeyi uygun bulması

Boşanmanın mali sonuçlarından kastedilen tazminat ve nafaka gibi hususlardır. Taraflar bu hususlarda bir anlaşma tesis etmeleri gerekir. Tarafların bunun yanında varsa çocukların velayeti konusunda da anlaşmaları gerekmektedir. Hakimin de bu anlaşmayı uygun bulması da gerekir. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur.

Uygulamada taraflar bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamakta ve bu protokolü anlaşmalı boşanma dosyasına ibraz etmektedirler. Protokol hazırlanmamışsa üzerinde anlaşılan konuları tutanağa geçirtmek suretiyle de boşanmaya karar verilebilir.

SONUÇ OLARAK;

Yukarıdaki şartların hepsinin birlikte gerçekleşmiş olması durumunda evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır ve mahkemece başka bir delil aranmaksızın, kusurun kimde olduğu dahi irdelenmeksizin tarafların boşanmalarına karar verilir.

Aşıkoğlu Hukuk Bürosu

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago