Bilgi Deposu

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası eşlerin boşanmanın maddi ve manevi tüm sonuçlarında anlaşarak ve anlaştıkları hususları protokole bağlayıp mahkemeye sunarak açtıkları boşanma davasıdır. Bu davanın açılabilmesi için gerçekleşebilmesi için evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası tek celsede bitmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası tarafların boşanmanın tüm sonuçlarında anlaşmaları sonucu düzenledikleri anlaşmalı boşanma protokolünün mahkemeye dava dilekçesi ile birlikte sunulması ve dava harç masraflarını mahkeme veznesine yatırılmasıyla açılır. Eğer anlaşmalı boşanma davası avukatsız açılacaksa anlaşmalı boşanma protokolü, iki nüsha dava dilekçesi ve nüfus cüzdan fotokopisi dosya haline getirilerek açılması gerekir. Anlaşmalı boşanma davası tarafların istediği herhangi bir adliyede açılabilir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma şartlarının gerçekleşebilmesi için öncelikle evliliğin en az 1 yıl sürmesi gerekmektedir. 1 yıldan daha az sürmüş olan evliliklerde süre dolmadan anlaşmalı boşanma yoluna gidilemez. 1 yıllık sürecinin başlangıç tarihi resmi nikahın kıyıldığı tarihtir.

Eşlerin anlaşmalı boşanma kurumunun uygulanmasını mahkemeden talep edebilmeleri için iki tarafın da anlaşmalı boşanma konusunda iradesinin bulunması gerekir. Yalnızca tek tarafın boşanma iradesinde bulunması durumunda anlaşmalı boşanma gerçekleşmez. Bu durumda gidilmesi gereken hukuki yol çekişmeli boşanma davasıdır.  Ayrıca eşlerin boşanmanın tüm sonuçlarında anlaşmış olması gerekir. Bu konulara örnek olarak; var ise müşterek çocukların velayetinin kimde olacağı, iştirak veya yoksulluk nafakası ödenip ödenmeyeceği, ortak malların paylaşımının nasıl yapılacağı gösterilebilir.

Yukarıda bahsi geçen konularda anlaşılmasının ardından eşler, anlaştıkları hususları bir protokole aktarır, imzalar ve mahkemeye sunarlar. Anlaşmalı boşanma protokolünün nasıl hazırlanacağı bilgisine Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma toplum arasında çok basit bir konu gibi görülse ve bu sebeple çok önem verilmese de, eşlerin tüm hayatlarını etkileyecek bir hukuki müessese olduğundan anlaşmalı boşanma protokolünün çok dikkatli bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Aksi durumda tarafların hak kaybına uğrama ihtimalleri söz konusu olabilmektedir.

Genel olarak eşler internet üzerinden anlaşmalı boşanma protokol örneği aratarak ve bu örnek protokoldeki maddeleri irdelemeden imzalamakta ve daha sonra telafisi güç veya imkansız zararları söz konusu olmaktadır. Aile mahkemesi hakimi mahkemeye sunulan anlaşmalı boşanma protokolü doğrultusunda kararını vermektedir. Boşanma protokolünün profesyonel bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bu sebeple de her kişi ve olaya göre ayrı ayrı hazırlanması gerekmekte, aksi halde zarar doğurabilmektedir. Bu duruma örnek vermek gerekirse, taraflar anlaşmalı boşanma protokolünde maddi ve manevi tazminat haklarından ileriye dönük olarak feragat ettiklerini protokole yazmışlarsa artık bu yönde bir talep ileri sürmeleri mümkün olmayacaktır.

Bu sebeple hem anlaşmalı boşanma protokolü hazırlarken hem de anlaşmalı boşanma sürecinde hak kaybına uğramamak adına sürecin bir boşanma avukatı aracılığıyla takip edilmesi veya boşanma avukatından hukuki destek alınması tarafların yararına olacaktır.

 

Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Barış kaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

5 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago