Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/21693 E. , 2016/1159 K.
“Davacı ile çocuk arasındaki soybağı ilişkisi Türk Medeni Kanunu’nun 295. maddesi gereğince 03/10/2006 tarihinde “tanıma” yoluyla kurulmuştur. Başka bir ifade ile davacı, çocuğu tanımıştır. Tanıyan, yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle tanımanın iptalini dava edebilir.(TMK m. 297/1) Bu sebeplerin dışında tanıyanın tanımanın iptalini dava etme hakkı bulunmamaktadır. Davacı dava dilekçesinde, bu sebeplerin varlığını ileri sürmüş değildir. O halde davanın reddine karar verilmesi gerekirken yasal olmayan gerekçe ile kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2017/14726 E. , 2017/12319 K.
Davacı vekili dilekçesinde, müvekkili üzerine nüfusa kayıtlı …’in nesebin reddine karar verilmesini istemiş; mahkemece, davanın TMK’nın 297-300 maddelerinde düzenlenen tanımanın iptali davası olduğu, davacının tanıyanın genetik baba olmamasından dolayı dava açma hakkı bulunmadığı anlaşıldığından, dava şartı yokluğu sebebiyle davanın usulden reddine karar verilmiştir.
Dosyadaki dava dilekçesine ekli 21.11.2013 tarihli …. Raporuna göre, …’in …’in biyolojik açıdan babası olma ihtimali bulunmadığının bildirildiği, 31.12.2013 tarihinde açılan davanın süresinde olduğu anlaşılmaktadır. …… Davacı, davalı … ile beraber yaşadığı, ancak evli olmadığı bu sırada hamile kalan….’nin kendisini yanıltarak davalı …’in kendi çocuğu olduğuna ikna ettiği ve bu nedenle davalı …’i tanıyarak kendi nüfusuna kaydettirdikten sonra yanıltıldığını anladığını, bunun üzerine yapılan … testinde davalı …’in kendisinden olmadığının anlaşıldığını ileri sürdüğüne göre, yukarıdaki Kanun hükümleri gözetilerek inceleme ve araştırma yapılıp hasıl olacak sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken, yerinde bulunmayan gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : Tanımanın İptaline Karar Verilmesi İstemi.
AÇIKLAMALAR
1-) Müvekkilim davalılardan …’yi, …/…/… tarihinde, … Nüfus müdürlüğüne yaptığı yazılı başvuru ile tanıyarak aralarında soybağı kurmuştur. Diğer davalı … ise tanınan çocuğun annesidir.
2-) Müvekkilim bu tanımayı, davalı …’nin anlatımlarıyla ve çocuğu kendisinin çocuğu zannederek yapmıştı. Oysa daha sonra davalının kendisini aldattığını anladığından tanımayı iptal ettirmek istemektedir.
3-) Bu nedenle, tanımanın iptali için dava açılması zorunlu hale gelmiştir.
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 297 ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, DNA testleri, tanık beyanları ve diğer deliller.
SONUÇ VE İSTEM
Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimin, davalı …’yi tanımasının aldatma nedeniyle iptaline, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim. …/…/…
Davacı Vekili
Av.
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…