Categories: Bilgi Deposu

Adli Sicil Belgesi Nedir?

ADLİ SİCİL BELGESİ (SABIKA KAYDI)

Kesinleşmiş mahkeme kararına bağlı olarak kişiler hakkında verilen ceza ve güvenlik tedbirlerinin kaydedildiği sisteme adli sicil denilmektedir. Kişinin işlediği bir suç nedeniyle hakkında verilen yaptırımın adli sicil kaydına işlenebilmesi için, mahkeme kararının kesinleşmiş olması gerekir. Kesinleşmeyen kararlar, adli sicil belgesi dökümünde görünmez.

Hangi Bilgiler Adli Sicil Kaydına İşlenir?

1) Hapis cezaları

2) Ertelenmiş hapis cezaları

3) Adli para cezaları 4) Seçenek yaptırımına çevrilmiş olan kısa süreli hapis cezaları

5) Belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma ile ilgili kararlar

6) Türk vatandaşı hakkında yabancı mahkemeden verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkumiyet kararının

7) Türk hukuku bakımından doğurduğu hak yoksunluklarına ilişkin olarak Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkemece verilen kararlar

8) Ceza mahkumiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen kararlar

9) Ceza zaman aşımının dolduğunun tespitine ilişkin verilmiş kararlar

10) Genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararları

11) Askeri Ceza Kanunu gereğince verilmiş olan mahkumiyet kararları ve feri cezalar

Adli Sicil Kaydında Yer Almayan Bilgiler

1) İdari para cezaları

2) Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar

3) Disiplin suçlarına ve sırf askeri suçlara ilişkin mahkumiyet hükümleri, Adli Sicil Kaydı günlük hayatta pek çok kurum tarafından talep edilmektedir. Sürücü Ehliyeti başvurularında, burs başvurularında, iş başvurularında vb.

Kişiler Adli Sicil Belgelerini Nereden Alabilirler?

1) Cumhuriyet Başsavcılıklarından yani Adliyelerden,

2) Kaymakamlıklardan,

3) Yurt dışında konsolosluklardan,

4) E-devlet üzerinden alabilirler. Adliyelerde “Adli Sicil Müdürlüğüne”, Kaymakamlıklara ve yurtdışında ise büyükelçiliklere sadece kimliğinizle başvuruda bulunarak Adli Sicil Belgenizi temin edebilirsiniz. 18 yaşından küçük olanların velileri bu belgeyi talep edebilirler.

E-devlet üzerinden Adli Sicil Belgesini alabilmek için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi linkinden “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayarak T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme girdikten sonra karşınıza çıkan ekranda “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum.” Seçeneğini işaretleyerek “Devam et” butonuna tıklıyoruz. Adli Sicil Kaydı Sorgulama Formunda yer alan bilgileri (adli sicil kaydı belgesini talep eden kurum türü, belgenin neden verildiği, nereye verileceği) eksiksiz ve doğru olarak doldurduktan sonra “Sorgula” butonuna tıkladığınızda adli sicil kaydınıza ulaşmış olursunuz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus ilgili sayfanın direkt yazdırılmamasıdır. Adli Sicil Belgesinin çıktısını alabilmek için öncelikle sağ üstte yer alan “Dosyayı İndir” seçeneğini tıklayarak dosyayı bilgisayarınıza indirin. İndirdiğiniz dosyayı yazdırarak ilgili kuruma teslim edebilirsiniz. E-devlet üzerinden alınan belgenin üzerinde güvenlik gereği bir barkod bulunmaktadır, belgeyi teslim alan kurum yetkilileri, belge sahibinin T.C. kimlik numarasını ve belge üzerindeki bu barkod numarasını girmek suretiyle adli sicil belgesinin aslını görüntüleyerek doğrulayabilecektir. E-Devlet üzerinden alınan Adli Sicil Belgesinin geçerlilik süresi 6 aydır. 6 ay içinde bu belgeyi kullanabilirsiniz ancak bazı kurumlar sabıka kaydı belgesinin güncel olmasını yani daha yakın bir tarihte alınmasını talep edebilirler.

Alanya Lawyer

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago