Dilekçe Örnekleri

Adi Ortaklığın Feshi ve Tasfiyesi İstemi Dilekçe

Adi Ortaklık

Adi ortaklık, yani adi şirket ortaklarından ayrı malvarlığı ve ayrı bir tüzel kişiliği bulunmayan şahıs şirketidir. İki veya daha fazla gerçek kişinin bir araya gelmesi ile olur. Gerçek kişiler aynı amaca erişmek için mal veya hizmet ortaya koyarlar. Adi ortaklık kuran kişiler hukuki işlemlerde diğer ortakları ile birlikte hareket etmek durumundadırlar. Adi ortaklığın kuruluşu herhangi bir şekle tabi değildir.  Herhangi bir ticaret unvanı bulunmayan adi ortaklıkta ticaret tescili veya ticaret sicil ilanı verilmesine gerek duyulmamaktadır. Şirketi çerisinde alınan kararların oy birliği ile alınması gerekmektedir.

Adi Ortaklığın Feshi

Sonuç olarak bakıldığında şahıs unsurunun ve ortakların arasındaki güven ilişkisine dayalı bir ortaklık türü olan adi ortaklığa ilişkin hükümler, diğer kanunlarda görülmüş  diğer ortaklık tiplerinden herhangi birine dahil olmayan tüm ortaklıklar için uygulanacaktır.

Bu anlamda adi ortaklık hükümlerinin geniş bir alanda uygulanacağı söylenebilir. Adi ortaklığı sona erdiren sebepler kanunda 639’uncu maddede ‘’genel olarak’’ belirtilmiştir. Gerçek anlamda ‘’sona erme sebepleri’’ üst başlığın devamı niteliğinde olan 640. Maddedeki belirtilen hal ayrı bir sona erme nedeni değildir. Borçlar Kanunu 640’ta öngörülen sona erme hali aslında 639/6’daki sona erme halinin nasıl gerçekleşeceğini belirtmektedir.

Adi Ortaklığın Feshi Dilekçesi

ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

DAVACI                                                     :

VEKİLİ                                                     :

DAVALI                                                   :

ADRESİ                                                   :

KONU                                                      : Adi Ortaklığın feshi ve tasfiyesi isteminden ibarettir.

AÇIKLAMALAR                                   :

1- Müvekkilimin murisi dava dışı … … ile davalı … … arasında …/…/… tarihinde inşaat alanında faaliyet göstermek üzere bir adi ortaklık sözleşmesi kurulmuştur. (EK – 1)

2- Ortaklık sermayesinin  toplamı … TL’dir.  Bunun … TL. si müvekkilimin murisi tarafından getirilmiş, davalı ise ortaklığa … TL. sermaye koymuştur. Ayrıca müvekkilimin murisi … …, karşılıksız olarak kendine ait iki ayrı taşınmazını ortaklığa tahsis ve bu iki taşınmazdan biri üzerinde davalı yararına … yıl süre ile irtifak hakkı tesis etmiştir.

3- Müvekkilin murisinin …/…/… tarihinde vefat etmesi üzerine (EK – 2) müvekkil ile davalı adi ortaklığın devamı ve davalının idareci ortak olması hususunda anlaşmışlardır. Bu anlaşmanın üzerinden … yıl geçmiş olmasına rağmen davalı kar payı ödememiş, …/…/… tarih ve … yevmiye nolu ihtarlar (EK – 3) da davalı tarafından yanıtsız bırakılmıştır. İdareci ortak olan davalı, müvekkilime işlerin gidişatıyla ilgili hesap vermemekte, talebimize rağmen kar payı ödememekte, görev ve sorumluluklarını yerine getirmemektedir.

4- 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 639. maddesinde belirtilen haklı sebep müvekkilim ve davalının ortakları olduğu şirket açısından gerçekleşmiş bulunmaktadır. Bu nedenle taraflar arasında kurulu bulunan adi ortaklığın mahkemenizce haklı sebebe dayalı olarak feshi ve ortaklık mallarının tasfiyesi için mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER                    : 6098 S. K. m. 620 – 639. maddeler

HUKUKİ DELİLLER                      :

1-) Ortaklık sözleşmesi,

2-) Nüfus Kaydı

3-) İhtarname suretleri,

4-) Bilirkişi İncelemesi

SONUÇ VE İSTEM                         : Yukarıda açıklanan  nedenlerden dolayı müvekkilim ile davalı arasında mevcut olan adi ortaklığın haklı nedenlerle feshine, …-… yıllarına ait kar paylarına  her yıl için ayrı ayrı % … reeskont faiz işletilerek hesaplanacak miktarın davalıdan alınarak müvekkile verilmesine ve feshedilen adi ortaklığın mahkemenizce tasfiye edilmesine ve yargılama giderleriyle vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini saygıyla talep ederiz.

EKLER                                              :

1-) Ortaklık sözleşmesi,

2-) Nüfus Kaydı

3-) İhtarname suretleri,

4-) Bir adet onaylı vekaletname örneği

Davacı Vekili

Av.

 

Alanya Lawyer

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago