Bilgi Deposu

7420 Sayili Gelir Vergisi Kanunu İle Bazi Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapilmasina Dair Kanunun Geçici 2’nci Maddesinin Uygulanmasina İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkinda Tebliğ, 25.01.2023 Tarih Ve 32084 Sayili Resmi Gazete’de Yayimlandi.

25.01.2023 tarih ve 32084 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2’nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” (“Tebliğ”) ile birlikte; 09.11.2022 tarih ve 32008 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un (“7420 sayılı Kanun”) Geçici 2’nci maddesinin uygulama alanına ilişkin esaslar belirlenmiştir.

İşbu bilgi notunda, (“Bilgi Notu”) Tebliğ’in yürürlüğe girmesiyle, icra takibine konu bazı alacakların, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun (“213 sayılı Kanun”) 322. maddesinde yer alan düzenlemeye göre “değersiz alacak” kapsamında kabul edilmesinin şartlarına yönelik düzenlemelere yer verilmiştir.

I. YÖNETİCİ ÖZETİ

İşbu Bilgi Notu ile değinilen hususlar genel olarak aşağıdaki şekilde özetlenebilecektir:

  1. 7420 sayılı Kanun’un Geçici 2. maddesi ile 213 sayılı Kanun’un 322. maddesine göre değersiz alacak olarak kabul edilen alacakların kapsamı genişletilmiştir. Bu kapsamda; 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu (“2004 sayılı Kanun”) ile 7155 sayılı Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanunu’na (“7155 sayılı Kanun”) dayalı olarak başlatılan icra takiplerinde; borçluların gerçek kişi olması, icra dosyasındaki borç miktarının veya bakiye borç miktarının 2.000,00-TL’yi aşmaması ve ayrıca alacaklının icra dosyasına feragat talebi sunması şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde, söz konusu alacakların da değersiz alacak kapsamında kabul edileceği düzenlenmiştir.
  2. Tebliğ ile de 7420 sayılı Kanun’un Geçici 2. maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenerek; Geçici 2. maddede belirtilen şartları birlikte taşıyan icra dosyalarının hangi usul ve esaslarla kapatılacağı düzenlenmiştir.
  3. Bu kapsamda öncelikle; alacaklı tarafından, icra dosyalarına feragat talebini içeren dilekçe sunması gerekmekte olup akabinde icra müdürlüğü tarafından icra dosyasının, 7420 sayılı Kanun’un Geçici 2. maddesindeki şartları haiz olup olmadığı incelenmekte ve buna göre “feragat harcı alınmaksızın” icra dosyası kapatılmaktadır. İcra müdürlüğü tarafından yapılan bu dosya kapama işlemi sonucunda düzenlenecek belgede ise icra dosyasının, 7420 sayılı Kanun’un Geçici 2. maddesi uyarınca feragat nedeniyle kapatıldığına dair bir ifadenin yer alması da zorunludur.
Sena Doymuş

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago